Matkonvonj stoppad av tigrar

- 17/10/2008, 02:45 -

LTTE sägs ligga bakom artilleribeskjutningen mot FN-lastbilarna. (TT)

FN-lastbilar med 750 ton mat på väg till flyktingar i norra Sri Lanka tvingades vända tillbaka på torsdagen efter att ha kört in i svår artilleribeskjutning.

– Det var strider alldeles intill konvojen så vi valde att vända. Nu väntar vi på säkerhetsgarantier från båda sidor så att vi kan göra ett nytt försök i morgon, säger FN:s talesman Gordon Weiss.

Den avbrutna leveransen är andra gången som en biståndsorganisation försöker föra in mat i regionen sedan regeringen uppmanade alla att lämna området för att inte skadas i offensiven mot den tamilska gerillan.

Under offensiven har separatiströrelsen Tamilska tigrarna (LTTE) bara bjudit sporadiskt motstånd och regeringstrupperna säger sig stå bara kilometer från rebellhuvudstaden Kilinochchi.

Men striderna har tvingat 230 000 människor att lämna sina hem och flyktingarna är nu fångade mellan tamilrebeller och armétrupper, ofta utan någonting att äta.

På torsdagen trappade regeringsarmén dessutom upp luftangreppen mot området kring Kilinochchi och uppger att man dödat över 7 500 rebeller sedan vapenvilan mellan parterna kollapsade i januari.

Skrivet av: