Facebook och Google är arbetsgivare som många drömmer om att få jobb hos.
1 av 3
Facebook och Google är arbetsgivare som många drömmer om att få jobb hos. - Foto: AP / montage
Men hur mycket tjänar egentligen en anställd på de olika företagen?
2 av 3
Men hur mycket tjänar egentligen en anställd på de olika företagen? - Foto: AP
Och vad betalar de egentligen i bolagsskatt till Sverige? Nyheter24 reder ut siffrorna.
3 av 3
Och vad betalar de egentligen i bolagsskatt till Sverige? Nyheter24 reder ut siffrorna. - Foto: AP

Så mycket tjänar du om du jobbar på Google och Facebook – i Sverige

Nu kan du äntligen få veta hur mycket du egentligen skulle tjäna om du fick chansen att jobba för svenska Google eller Facebook.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är nog många ungdomar världen över som drömmer om att få jobba på nätjättar som Facebook eller Google.

Men hur mycket tjänar man egentligen som anställd på de stora internationella företagen? De svenska verksamheterna är jämförelsevis små i förhållande till sina huvudkontor.

Men Google har fördubblat sitt svenska kontor de senaste fem åren, där de allra flesta anställda jobbar som säljare.

Facebooks svenska kontor jobbar i sin tur mycket med marknadsföring och säljstöd åt bland annat Instagram, som ägs av Facebook. De anställda har ett kontor i en av Hötorgsskraporna i centrala Stockholm.

Totalt hade Googles svenska kontor 161 heltidsanställda förra året, mot Facebook Swedens 24 heltidsanställda. Å andra sidan tjänar Facebooks anställda betydligt bättre än de sju gånger så många anställda på Google.

Faktum är att de anställda på Facebook faktiskt har en genomsnittslön på hela 101 000 kronor. I månaden. En väsentlig skillnad mot de Googleanställdas snittlön på "blygsamma" ~80 000 kronor per månad.

Bildkälla

Breakit anger skriver att skillnaderna kan bero på att Facebooks personalstyrka är mindre och att de höga chefernas löner påverkar siffrorna för snittlönen. Google erbjuder också personaloptioner till nyckelpersoner i företaget, vilket kan påverka lönerna.


Så hur mycket bolagsskatt betalar då dessa jättar i Sverige, som sen kommer oss alla till nytta? Google betalade 5,9 miljoner kronor i skatt förra året. Facebook i sin tur betalade i sammanhanget bara 1,9 miljoner kronor.

Drömmer du om att få gå på arbetsintervju för Google? Då är det bra om du är förberedd på att du kommer tvingas att svara på den här kluriga frågan. Vill du hellre chilla hemma och få betalt för att ligga i sängen och slirva med näven? Då kanske du ska ta chansen och söka det här jobbet som professionell klittrare istället.

/
/
Skulle du vilja jobba för något av företagen?
Tack för din röst!