Klamydiatest i skolan

Kampanjen "klamydia sucks" marknadsför klamydiatester för Karlstads gymnasieelever.


KARLSTAD. "Klamydia sucks" är ett specialarbete som utformats av elever på medieprogrammet. Många ungdomar testar sig inte regelbundet eller överhuvudtaget. Men med projektet vill man locka ungdomar att göra testen och skydda sig vid sexuella kontakter. Det är via skolhälsovården som testen erbjuds.

– Tanken med att man ska kunna testa sig i skolan är att eleverna också ska få ett samtal med skolsköterskan. Där kan man till exempel prata om hur man undviker att bli smittad utan att det är någon moralpredikan, säger Kathrin Mörtel, till Värmlands Folkblad.

Klamydiafallen har tredubblats de senaste tio åren och unga människor ligger framför allt i riskzonen.

– Klamydian ökar just nu katastrofalt och vi måste hitta nya grepp för att förebygga att fler smittas, säger Kathrin Mörtel, verksamhetsansvarig för Karlstads och Hammarö kommuns skolhälsovård, till Värmlands Folkblad.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.