Polismord leder till nya riktlinjer

Polismordet i Nyköping får följder för framtida ingripanden.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Polismordet i Nyköping för två år sedan kan komma att förändra polisens rutiner vid farliga ingripanden.

Dagen innan mordet beskrev en polischef mannen som "en av landets två farligaste personer". Trots det tog man inte hjälp av den nationella insatsstyrkan utan skickade tio vanliga poliser för att omhänderta mannen efter att han brevledes hotat en rättspsykiater.

Endast två polismännen gick upp i trapphuset för att hämta mannen och efter att de legitimerat sig uppstod bråk. Vid tumultet råkade en av polismännen använda pepparspray på sin kollega som var tvungen att retirera. Mannen tycktes dock opåverkad av sprayen. I stället drog han fram en pistol och sköt polismannen med sju skott som skulle visa sig vara dödande.

Utanför fastigheten gick mannen till attack mot en annan polis och avlossade tre skott mot honom - varav ett träffade i armen.

Som en följd av händelsen har polisen nu fastställt en rapport där de rekommenderar att insatser mot farliga personer i första hand bör göras av Nationella insatsstyrkan eller piketenheterna i Stockholm, Västra Götaland eller Skåne, samt att varje polismyndighet bör ha minst fyra tränade polisförhandlare.

Skrivet av: