Vill byta ombud - begär sig häktad

Bedrägeriåtalad: Svea Hovrätt tvingar mig att planera och verkställa ett mord.


En 29-årig man i Stockholm har begärt sig själv häktad för förberedelse till mord. Anledningen är att han vill byta sin offentliga försvarare i ett bedrägerimål.

I en e-post som skrevs till åklagarkammaren i Västerort för över två dygn sedan skriver 29-åringen att det "synes vara Svea Hovrätts åsikt att en åtalad för bedrägeri saknar rätt att byta ombud mellan tingsrättsförhandling och hovrättsförhandling - medan Hovrätten i norrland anser att en morddömd/åtalad äger rätt att byta ombud". Han syftar på den nu livstidsdömde mördaren i Carolin Stenvall-fallet, som under sin rättegång fick byta försvarare.

–Eftersom jag och advokaten inte delar samma åsikt om hur strategin ska se ut i hovrätten, vill jag byta. Men hovrätten låter mig inte göra det, säger 29-åringen till Nyheter24.

Redan i oktober förra året begärde den bedrägeriåtalde om att få en ny advokat, dock utan framgång. För en vecka sedan bad 29-åringen åter om en ny försvarare, och denna gång har Svea Hovrätt låtit bli att svara på hans begäran. Därför ser han sig nu tvungen att planera ett mord som ska begås före onsdag den 8:e april. Samma dag som förhandlingarna fortsätter i bedrägerimålet.

Vidare i mailet står det att han samtidigt vill anmäla Svea Hovrätt för stämpling till detta brott, eftersom de enligt mannen tvingar honom att planera och verkställa mordet - mot ett för honom ännu okänt offer. Mannen avslutar med att be om en skyndsam hantering.

Till Nyheter24 säger 29-åringen att han inte fått något svar på sitt mail från hovrätten.

Hur pass allvarlig är du i mejlet?

–Om man säger så här, det är väl upp till hovrätten att avgöra. De har väl tyckt att jag inte varit allvarlig eftersom de inte hört av sig. Men polisen kanske ser annorlunda på det, säger 29-åringen till Nyheter24.

Charlotte Nothnagel på Svea Hovrätt säger att hon har sett 29-åringens e-post men kan inte kommentera om han kommer att få byta sin försvarare.

– Jag kan bara hänvisa till de beslut som finns i hovrätten.

Även när det gäller hotbilden är hon förtegen.

– Där måste jag hänvisa till vår administrativa avdelning, för eventuella hot- och säkerhetsbilder är ingenting som jag varit inblandad i, säger Charlotte Nothnagel till Nyheter24.

Gert Fredlin, stationsbefäl på Västerortspolisen, säger att de känner till ärendet och att åtgärder har vidtagits.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!