Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avskedsbreven efter morden i Bjärred: "Mycket ovanligt"

Nyheter | 19/01/2018 17:43

Polisen har hittat ett avskedsbrev efter morden i Bjärred. Båda föräldrarna har skrivit under brevet med att de inte längre fanns någon livskvalitet, på grund av döttrarnas sjukdom. Jerzy Sarnecki tycker avskedsbrevet är ovanligt.

Den nionde januari hittades en hel familj mördad i en villa i Bjärred. Familjen bestod av två vuxna och två döttrar i ung ålder. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Sverige.

Läs allt om morden i Bjärred här

Nu bekräftar polisen att båda föräldrarna tagit på sig morden på döttrarna. Anledningen ska vara att de hittat ett avskedsbrev som båda föräldrarna skrivit under. 

– I avskedsbrevet berättar de att de varit överens om beslutet att avsluta sina egna och barnens liv, säger Lina Isaksson, presschef vid polisen Region Syd, till SVT Nyheter Skåne.

Det ska ha stått att de inte längre hade någon livskvalitet på grund av deras döttrars sjukdom. Och att de därför valt att ta livet av barnen och sedan de själva. 

Läs mer om avskedsbrevet här

Kriminologen Jerzy Sarnecki berättar för Nyheter24 att avskedsbrev i sig inte är ovanligt när personer tar livet av sig. Men att det är en annan detalj som sticker ut. 

Att det är både föräldrarna som skrivit under brevet anser Jerzy Sarnecki vara väldigt ovanligt.

– Den här typen av brott brukar vanligen begås av män mot kvinnor och barn. Det är ganska unikt att föräldrar tillsammans fattar den här typen av beslut. 

Han berättar att han inte minns någon annan historia som liknar denna tidigare i Sverige. Men att det finns flera liknande fall där mannen i familjen dödat barnen och frun. 

Morden i Bjärred
Bildkälla: TT

– Att föräldrar skulle gemensamt fatta en sånt här beslut det har jag inget minne av. Det är på något sätt ännu mer fruktansvärt tragiskt. Den graden av desperation, att man gemensamt tar det beslutet.

Jerzy Sarnecki säger också att avskedsbrevet kan vara en indikation på att morden har planerats i förhand. 

– Jag får intryck av att de har tänkt igenom det här för att ta det gemensamma beslutet, säger han till Nyheter24.

Läs också om att skolans möten med föräldrarna nu analyseras och om Jerzy Sarneckis tidigare teori om morden i Bjärred

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst om morden i Bjärred?