Vad betyder cisperson, vit feminism och patriarkat? Och vad betyder intersektionell feminism?
Här är några termer som kan hjälpa dig få en bättre förståelse för feminism. - Foto: Shutterstock

Saker feminister säger – och vad det egentligen betyder

Har du någon gång känt att du har svårt att hänga med när du pratar med en feminist? Vad är patriarkatet, vad innebär intersektionell feminism och vad betyder normer? Här är en lista på ord som feminister använder och en förklaring för vad de betyder.


Har du någon gång hamnat i en diskussion om feminism och insett att du inte alls har någon aning om vad din diskussionskompis snackar om? Är patriarkatet ett samfund för människor som heter Patrik? Och vem är denna "Cis" som alla pratar om?

Ingen fara, nu behöver du inte springa in på toaletten och googla längre.

Har är en lista på vanliga ord som feminister använder och vad de faktiskt betyder. 

Normer

Normer är värderingar och tankar som skapats i samhället som de flesta av oss accepterat som faktum, eller tar för givet, utan att riktigt ifrågasätta dem. Exempelvis att män inte bär klänning, eller att kvinnor är mer känslomässigt styrda. 

Normer kan vara både negativa och positiva. Dock kan de många gånger vara skadliga då de inte alltid byggs på vetenskapliga grunder. De kan också vara skadliga på så sätt att de formar vad som anses vara "normalt" och utesluter mycket som inte passar in i normen.  

Därför kan det vara nyttigt att ifrågasätta normer och fundera på varför saker är som de är, och om normer verkligen stämmer. 

Normativt

Bildkälla: Shutterstock

Beteenden som följer normen. Ett sätt att följa ett normativt mönster är exempelvis att måla sin dotters sovrum rosa. Det är varken positivt eller negativt, men det följer antagandet om att rosa är en kvinnlig färg. 

Strukturer

Strukturer är de regelverk som byggs av normer. De ramar vi i samhället håller oss inom, helt enkelt. När normer och antaganden som de flesta har blir något som majoriteten av samhället delar, påverkar det också hur vi skapar regler och vad vi ser som rätt och fel. 

Normativa strukturer kan exempelvis göra att pappor antas vara sämre föräldrar än kvinnor, och därför inte lika ofta får vårdnad om ett barn i en rättstvist. 

Patriarkat

Bildkälla: Shutterstock

Ett partriarkat är ett samhällssystem där män har den huvudsakliga makten och de flesta ledande positioner inom politiska, ekonomiska, religiösa, sociala, och finansiella institutioner domineras av män.

Patriarkala strukturer

Historiskt sett har majoriteten av alla maktpostioner, som politiker och chefsroller ägts av män i vårt samhälle. Det innebär att de flesta regelverk och strukturer som finns, skapats av män, helt enkelt för att det historiskt sett varit de som suttit i maktpositioner. 

På så sätt har de flesta strukturer i vårt samhälle formats utifrån ett mansperspektiv, och gynnar därför ofta män mer än kvinnor ekonomiskt, socialt och maktmässigt.

Män i Grupp 

Termen "män i grupp" betyder bokstavligt talat män i grupp. När man pratar om "män i grupp", syftar man ofta på de beteendemönster som män i grupp visar, som de kanske inte visar när de är ensamma, eller i en grupp med icke-män. 

Beteendemönster som man pratar om gällande män i grupp är bland annat härskarteknik och machokultur. 

Ett exempel på härskarteknik hos män i grupp kan vara att männen utesluter ickemän från samtal genom att avbryta eller helt enkelt inte lyssna, trots att de inte gör så mot de andra männen i gruppen, eller betedde sig på så sätt när resten av gruppen bara bestod av icke-män.

Ett exempel på machokultur skulle kunna vara att man börjar göra skämt på andras bekostnad, exempelvis sexistiska skämt, när man som man är i grupp med andra män. Detta trots att man inte gör det när man är med ickemän. 

Kvinnohat

Inom feminismen använder man ordet kvinnohat för att beskriva beteenden som skadar kvinnor, eller som rättfärdigar och upprätthåller underordningen av kvinnor. 

Inom akademiska termer kan kallas kvinnohat för misogyni. Kvinnohat utövas via ord, men också via psykisk och fysisk våld. 

Intersektionell Feminism 

Bildkälla: Shutterstock

Intersektionell feminism är en feminism som förstår att saker som rasism, könsidentitet, och ekonomiska förutsättningar också påverkar kvinnor. Alltså att en kvinna kan förtryckas på flera olika plan, inte bara genom sexism. En intersektionell feminist är en feminist som engagerar sig i alla kvinnors kamper. 

Vit feminism

Termen "vit feminism" används ofta för att beskriva feminister som inte väljer att engagera sig i frågor som rasism, eller förtryck, utan bara det förtryck som riktas mot dem själva. Alltså feminister som endast kämpar för ett bättre samhälle för kvinnor som sig själva. 

Cis

En cisperson är en person vars biologiska kön, alltså det kön som doktorn sade att man hade när man föddes, överrensstämmer med det kön man känner att man är. En cis-kvinna är till exempel någon som  känner sig som en kvinna, är kvinna enligt folkbokföring, och har en vagina. 

En cisperson är motsatsen till en transperson. 

Privilegier

Bildkälla: Shutterstock

För att enklast förklara privilegier skulle man kunna jämföra det med att alla människor föds med ett poängsystem. Poängsystemet består av egenskaper man själv inte kan styra, eller välja. 

Vissa egenskaper ger pluspoäng, andra ger minuspoäng. Pluspoäng kan göra det lättare att få fler förmåner i livet, medan minuspoäng innebär att man kan få samma förmåner, men att man kommer behöva kämpa mer för dem. 

Vi leker då med tanken att två personer ska springa ett lopp. Sträckan är lika lång för båda, men en person har tre minuspoäng, medan den andra har fem pluspoäng. Varje pluspoäng innebär att en bit av sträckan är nedförsbacke, varje minuspoäng är ett hinder på vägen. 

Båda personer springer samma sträcka, men för personen med fler pluspoäng är vägen helt enkelt lite lättare, även om den inte märker det själv. 

På samma sätt fungerar privilegier. Beroende på saker som vilken ekonomi du föds in i, vilken etnicitet och vilken sexuell läggning du har, kan livet helt enkelt bli lite lättare, eller lite svårare. Detta beror på att våra samhällsnormer och strukturer är anpassade för att gynna personer med många privilegier, allra bäst. 

Så, nu är du praktiskt taget en expert!

Om du gillade detta så kanske du kanske du vill vidga din intersektionalitet och läsa på lite om afro-hår?

Här kan du också läsa mer om endometrios, en sjukdom som drabbar var tionde person med livmoder.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Visste du detta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

Exportlyft i Mellanöstern trots koranbränningar

1 timme sedan
Förra årets koranbränningar i Sverige skapade stor ilska i den muslimska världen. Trots detta var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023, enligt Business Sweden.

Polisen rapporterar om brand, Alingsås

1 timme sedan
"SOS får larm om en lägenhetsbrand på Södra Ringgatan, Alingsås.", skriver polisen på sin hemsida.

Fem skadade efter explosion i södra Stockholm – lägenhetsdörr bortsprängd

1 timme sedan
Det har inträffat en explosion i Fagersjö i södra Stockholm.

Polisen rapporterar om detonation, Stockholm

1 timme sedan
"Larm om explosion i Fagersjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Fyra gripna för terrorplaner i Bryssel

1 timme sedan
Belgisk polis har gripit fyra personer misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot ett kulturcenter i centrala Bryssel, Le Botanique.