Stockholm

Felstavat namn på flygbiljetten? Det här gäller

Får jag åka med flygplanet om fel namn står på biljetten i jämförelse med mitt pass?
Är det bara att sätta sig i taxin och åka hem om man har råkat skriva fel namn på sin flygbiljett?. Foto: Nicole Harrington/RobinHiggins/GregReese/Montage 

Ska du ut och resa men insett att du råkade uppge fel namn eller missade du en bokstav när du beställde din flygbiljett? Det här är vad som gäller om du behöver byta namn på din biljett.


Läs mer

Paniken och ångesten kan bli stor om du står på flygplatsen och inser att du råkat uppge ett felstavat mellannamn eller kanske har missat någon bokstav när du beställde din flygbiljett.

Och ja, det stämmer faktiskt att du inte får kliva ombord på flyget om det står fel namn på din biljett. Men det är inte heller så att du behöver sätta dig i taxin och åka hem igen. 

För har du lite tur så finns det goda chanser att du hinner ändra namnet på biljetten, antingen direkt på flygplatsen eller med hjälp av din telefon.  Men reglerna gällande namnbyte är olika beroende på vilket flygbolag som du har valt att flyga med.

Det här är vad som gäller om det står fel namn på din flygbiljett när du reser med några av de vanligaste flygbolagen.   

Står det fel namn på din biljett? Det löser sig. Bildkälla: Pixabay/bilaleldaou

SAS 

Har du bokat flygbiljett med SAS? Då kan du vara lugn, du kommer med rätt stor säkerhet komma ombord trots ditt misstag. SAS skriver nämligen på sin hemsida att du kan ändra namn eller överlåta din biljett fram till en timme före avgång.  

Det betyder att om du bara är någorlunda i tid till flygplatsen så kommer du fortfarande komma iväg på din semester. Kostnaden då? 600 kronor per biljett. Ska du resa till Asien eller USA måste du dock kontakta kundservice.

Norwegian 

Norwegian tar det hela ett steg längre än SAS och erbjuder faktiskt dig som resenär möjligheten att upp till 30 minuter innan avgång, kunna ändra namn på din flygbiljett. 

Enklast är att göra det själv online men skulle det strula så kan du alltid ringa till kundtjänst som hjälper dig att korrigera problemet.  Vad kostar det då att byta namn på biljetten? Mellan 500-900 kronor.

Ryanair

Ryanair är inte lika tillmötesgående som Norwegian och SAS när det kommer till namnbyte på din biljett. På deras hemsida går det nämligen att läsa att du har upp till fyra timmar före ordinarie avgångstid på dig att ändra namnet på din biljett. 

Är det enbart ett mindre namnfel så är det gratis, men ska du byta ut hela namnet så får du hosta upp mellan 1150-1700 kronor per biljett.

Lufthansa

Alla flygbolag ovan har erbjudit sina passagerare möjligheten att ändra namn på biljetten om de råkat uppge fel namn. Men reser du däremot med Lufthansa så har du verkligen dragit nitlotten. För har du uppget fel namn när du beställde din biljett så är det faktiskt rätt så kört. På deras hemsida går det nämligen att läsa att när du har bokat och beställt din biljett så går det inte att byta eller ändra namn.

Som du ser så kommer du förmodligen iväg på din semester trots att det står fel namn på din flygbiljett. Det viktigaste är egentligen att du är ute i god tid då brukar de flesta biljettproblemen att lösa sig. 

Du kanske även är intresserad av de här artiklarna:

Har detta hänt dig någon gång?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.