Lördag 2 Jul
Stockholm

CIA-agenten om fallet Palme: “Det var inget professionellt mord”

Vem mördade egentligen Olof Palme 1986?
CIA-agenten om mordet på Olof Palme: Det kan inte ha varit en professionell skytt. Foto: TV3/TT/Montage

Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme till döds på öppen gata i centrala Stockholm. Än idag finns det ingen mördare knuten till mordet och frågorna blir allt fler.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Olof Palme sköts kallblodigt till döds vid korsningen Sveavägen och Tunnelgatan mitt i centrala Stockholm den 28 februari 1986. Idag, över 30 år senare, har man fortfarande inte lyckats gripa någon mördare. Och efterspelet av mordet har istället för svar medfört allt fler obesvarade frågor, samtidigt som teorierna kring vem som egentligen mördade Olof Palme blivit allt fler. 

En av de frågor som gäckat utredningen är om skytten var en professionell mördare eller en amatör. Och i det sista avsnittet av den nya Palme-dokumentären "Palme, Träsket och mordrättegångarna" berättade den före detta CIA-agenten Robert Baer varför Olof Palmes mördare inte kan ha varit en professionell lönnmördare. 

– Jag arbetade på antiterror-avdelningen hos CIA och hade jag gjort det en längre tid med flera besök i Östeuropa där vi också jagade flera terrorgrupper. I våra specialförband så skjuter man alltid två skott, du nöjer dig aldrig med bara ett skott och skulle aldrig skjuta något i ryggen. Två skott i pannan är standard, det hörs knappt och väcker inte uppmärksamhet, personen faller, du släpper pistolen och försvinner, säger Robert Baer i programmet och fortsätter.

– Skytten får inte åka fast så du gör det på ett ställe där du kommer undan. Jag vet, jag har sett professionella avrättningar utförd av exempelvis israelerna. De dödade min vän och när de gjorde det så var det sent på natten, det fanns inga poliser ute så de spärrade av gatan med två lastbilar i centrala Paris. Två personer, en pistol, fem skott i huvudet genom en träningsväska sen flydde de genom ett p-hus som de kontrollerade och hoppade in i en bil och försvann. 

Han berättar, i dokumentären, att skjuta någon på öppen gata med ett skott i ryggen alltså inte låter vidare professionellt. 

I spelaren nedan kan du se när den före detta CIA-agenten Robert Baer förklarar varför Palmes mördare inte kunde varit en professionell lönnmördare. 


Palme, Träsket och mordrättegångarna sänds torsdagar 21:00 på TV3 och viafree

Är du intresserad av utredningen av mordet på Olof Palme så bör du kolla in de här artiklarna

Unika uppgifter i nya Palme-dokumentären: Polisen förfalskade bevis

Här är detaljen som Palmegruppens spaningsledare inte kände till

Varför hade Olof Palme ingen livvakt kvällen han dog?

Här är detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med CIA-agenten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.