Onsdag 22 Sep
Stockholm

Här är personerna som fejkat sin död

Här är personerna som fejkat sin död.
Fejkade död. Foto: TT/Pixabay/Polisen

Det är inte bara i actionfilmer som personer fejkar sin död. Det händer också i verkliga livet. Här är fem gånger som personer kommit undan med att iscensätta sina mord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I veckan rapporterades det om att den ryske journalisten Arkadij Babtjenko skjutits till döds. Dagen efter dök han upp på en presskonferens – han hade fejkat sin död för att undankomma de som ville mörda honom. 

Här kan du läsa mer om det uppmärksammade fallet

Men han är vare sig den första, och säkert inte den sista, som lyckats undankomma "döden" genom att fejka den. Här är fem andra personer som genom åren lyckats iscensätta sin död. 

Lyckades fly från Nordkorea

Från diktaturen Nordkorea är det nog många som vill fly. Men det är ju tyvärr inte så lätt. I början av 2000-talet fick Dzhon Khen-mu en gåva av en japansk turist. En stor summa pengar som gjorde att han kunde börja importera varor från Kina. 

Men snart började hans kollegor mystiskt försvinna och han förstod att han inte längre var säker i landet. Den plötsliga rikedomen var inte uppskattat i Nordkorea. Genom att fly och aldrig titta tillbaka så lyckades han fejka sin dö. 

Familjen kommer han aldrig kunna kontakta, då skulle Nordkoreanska myndigheter få reda på att han lever. Läs mer om fallet här.

Orkade inte med sin dejt

Bildkälla: Pixabay

2015 fick 32-årige Anna Gray nog av sin ihärdiga dejt så tog hon till en drastisk lösning. Hon låtsades vara sin syster och skrev till honom att "Anna" låg på sjukhus. Han skrev då att han gärna ville komma på besök.. 

Då tog Anna, "systern", i rejält. Hon skrev till dejten att Anna "tyvärr har gått bort". Läs mer om den något bisarra situationen här

Ville slippa gifta sig

Något värre en historien om Anna som ville bli av med sin dejt är denna historia. 23-årige Alex Lanchester fick ett samtal från en man som påstod sig vara hennes fästman Tucker Blandfords pappa 2014. 

Han berättade att Tucker varit med i en bilolycka och plötsligt dött. Alex blev självklart förkrossad och sörjde kärleken i sitt liv. Hon ringde upp Tuckers mamma för att beklaga sorgen när hon fick veta sanningen – han levde och mådde bra. Han ville bara inte gifta sig med henne. 

– Jag är en hemsk, hemsk person. Jag vet att jag inte borde ha sagt till henne att jag var död, men jag visste inte vad jag skulle göra, säger han själv till sitt försvar när en reporter senare konfronterade honom, enligt Daily Mail.

Lär mer om det här

Satte dit sin fru

Frun Lulu fick 20 års fängelse. Bildkälla: Polisen

Som taget från en film försökte boxningstränaren Ramon Sosas fru Lulu mörda honom genom att anlita en yrkesmördare 2017. Men det gick inte riktigt som frun hade tänkt sig. Ramon fick reda på planerna att få honom ur bilden och svarade genom att fejka sin egen död. 

– De bad mig låtsas vara död, så de kunde visa bilderna för Lulu, säger Sosa till The sun

Lulu togs på bar gärning och fick 20 år fängelse för uppmaning till mord i Texas, USA.

Ville komma undan spelskulder

I mars förlorade en 28-årig bangladeshisk man ett vad och drog på sig spelskulder på ungefär 15 000 kronor. Då valde han att anlita en skådespelare och spelade in en liten video där det såg ut som att han fick halsen avskuren och skickade till mannen han var skyldig pengar.

När videon spreds på sociala medier så började polisen leta efter en kropp – utan att lyckas. Både skådespelaren och 28-åringen hittades senare vid liv, skriver SVD

Sen har vi de som bara vill ha uppmärksamheten man "får" när man dött. Här kan du läsa om Vera som anordnade en begravning – fast hon levde. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om mamman som anmälde sin dotter Rebekah försvunnen – för att sedan se henne på TV och om 25-åriga Lisa som var förvunnen i en månad.

TV: Rysk journalist "sköts till döds" – dök upp vid liv på presskonferens

Visste du att personer gjorde detta – på riktigt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela