Paul Svensson pratar om matsvinn i sitt sommarprat
Paul Svensson är sommarvärd i P1 - Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio/Jonas Ekströmer / TT

Här är kocken Paul Svenssons sommarprat 2018

Paul Svensson är kocken som brinner för hållbarhet, ekologiskt och växtbaserat. Nu är han sommarvärd i P1 och i sitt sommarprat fokuserar han på matsvinnet och varför det är så viktigt att vi värderar vår mat högt.


Kocken Paul Svensson, 43, har blivit mycket folkkär efter sin medverkan i flera olika tv-program. Du har kanske sett honom i Matakuten som gick på TV4 och fokuserade på skolmaten i grundskolan. Han har också synts i programmet Landgång i SVT, Kockarnas kamp och Sveriges yngsta mästerkock i TV4. Han tävlade även i Kockarnas kamp 2012. 

Tävlat i världsmästerskap för kockar

Nu är han sommarvärd i P1 och i sitt sommarprat berättar han om hur det var hans mormor som fick matintresset att växa fram. Han säger att när han var ung aldrig skulle ha vågat söka till ett program som Sveriges yngsta mästerkock.

Paul Svensson har gett ut flera böcker: Paul grillar, Pauls kök: En grönare matfilosofi, Nya husmanskosten och Grilla vego.

En av Pauls största bedrifter är att han deltagit i världsmästerskapet för kockar, Bocuse d'Or, år 2003. I tävlingen slutade han på en femteplats. 

Idag sommarpratar Paul Svensson. Bildkälla: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Nu driver han restaurangen på muséet Fotografiska i Stockholm som har blivit utsedd världens bästa museirestaurang och är växtbaserad. Tidigare har han varit kreativ ledare på stjärnrestauranger som Bon Lloc och F12 i Stockholm.

Tränade gymnastik på elitnivå

Något du kanske inte visste om Paul Svensson är att han som ung tränade gymnastik på elitnivå. Han berättar i sitt sommarprat att gymnastikträningen har lärt honom att våga nöta och våga testa nya saker, något han tagit med sig in i arbetslivet. Nu för tiden tränar han inte gymnastik med har deltagit i Vasaloppet.

När Paul Svensson skulle göra lumpen blev han erbjuden att bli fallskärmsägare i Norrland på grund av sin goda fysik. På grund av sin höjdrädsla blev han istället kock i flottan, och ansågs sig vara den mest inkompetenta kocken i köket. Det första uppdraget han fick var att baka en tigerkaka, vilket slutade i katastrof. Men under tiden växte passionen och han bestämde sig för att han skulle bli kock. 

Paul Svenssons sommarprat släpps som poddversion 07:00 den 13 augusti och sänds i P1 klockan 13:00 samma dag. Sommarpratet hittar du här

Du har väl inte missat Kim Walls mammas sommarprat? Hon berättade om den enorma sorgen efter det fruktansvärda som hände hennes dotter och du kan läsa mer om vad hon pratade om här.  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.