Parkeringsvakt. Bild med bot. Pengar. Röd pil
Avgiften för p-böter höjs. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Tomas Oneborg / SvD / TT / Henrik Holmberg / TT

Här blir parkeringsböter dyrare nästa år

Nästa år kommer parkeringsböterna höjas. Bor du i kommunen som vill kamma in 85 miljoner extra kronor genom att höja avgifterna på böter?


Jaha, då var det dags igen. Parkeringsböterna kommer att höjas ännu mer. Denna gång är det Stockholms stad som hoppas att få lite klirr i kassan. Eller ja, ganka mycket klirr. De hoppas nämligen att dra in cirka 85 miljoner kronor extra på höjningen.

Det är den grönblå budgeten som presenterats och de extra slantarna beräknas komma in under 2019.

Fler bilar kommer behöva lappas

Men att summan kommer att uppnås är inte så sannolikt, anser oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S), rapporterar Dagens Nyheter. Om kommunen ska uppnå 85 miljoner kronor extra behöver det nämligen lappas en hel del fler bilar.

Men exakt hur pengarna ska in finns det egentligen ingen exakt plan för, inte heller har det tagits något politiskt beslut om saken. Men en sak kan vi vara säkra på – det kommer bli dyrare att parkera fel i Stockholm.

"Vi får inte sätta högre avgift än.."

– Vi kommer att höja allihop. Hur det kommer att se ut återkommer vi till i ärendet. Det finns ett tak för det som staten har sagt. Vi får inte sätta högre avgift än 1 300 kronor, även om vi tycker att det borde vara högre när det gäller de mest trafikfarliga felparkeringarna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Dagens Nyheter

Ja, det är alltså inte bara en vanlig parkeringsbot som kommer få ett högre pris. Det är alla typer av böter, exempelvis mindre trafikstörande felparkeringar och obetalda P-avgifter.

Han tror även att höjda böter kan få bilförare att parkera på rätt sätt och betala sina parkeringsavgifter, vilket också är en intäkt. Så dessa 85 miljoner behöver inte bara komma in pengar från folks böter till Stockholms kommun, utan även från ärligt betalda parkeringsavgifter. 

Höjdes mellan 2016 och 2017

När boten för att stå felparkerad höjdes mellan år 2016 och 2017 ökade intäkterna från 314 miljoner till 366 miljoner kronor, skriver Allt om bilar.

När kommer det träda i kraft? Tidigast i början av nästa år. Ett beslut om ändringen kommer att tas i fullmäktige.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tonåring som äntligen tog körkort och lyckades förlora det inom en timme. Det kan du läsa mer om här.

Bil
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du åka bil?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.