Lördag 24 Jul
Stockholm

Lyssnarnas ilska – efter efter Carl Adam Tillbergs medverkan i P3

Sveriges Radio, Carl Adam Tillberg
Lyssnarnas ilska till P3 efter Carl Adam Tillberg medverkan. Foto: TV4, Martina Holmberg/TT

I flera år var Carl Adam Tillberg kvinnomisshandlare och under torsdagen gästade han "Fråga vad du vill i P3". Nu riktar flera lyssnare skarp kritik mot P3 och ifrågasätter hans medverkan i programmet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I april 2018 gästade Carl Adam Tillberg, 30, Nyhetsmorgon i TV4, där han berättade öppet om sitt alkohol- och narkotikamissbruk som hade haft kontroll över hans liv i flera år. Han tillkännagav även att han sedan 15 års ålder misshandlat sina tidigare flickvänner. 

Så sent som i december 2017 dömdes han för olaga hot och grovt hemfridsbrott efter att han 2016 brutit sig in hos sin ex-flickvän. Sedan sitt besök hos Nyhetsmorgon har Carl Adam föreläst om missbruk och våld i nära relationer. 

Gästade "Fråga vad du vill i P3"

Under torsdagen sändes radioprogrammet "Fråga vad du vill i P3" där Carl Adam var gäst. I programmet får lyssnare ställa frågor till gästen under sändningen. 

I programmet berättade Carl Adam bland annat att han tidigare i livet misshandlat tre stycken kvinnor fysiskt och fem kvinnor verbalt, psykiskt, sexuellt eller materiellt. Han berättar att det i stunden handlat om makt och kontroll och att han inte kunnat hantera sin aggressivitet. 

"Skrämmande att ni ger honom utrymme"

Efter torsdagens sändning har avsnittet med Carl Adam fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Flera lyssnare riktar nu skarp kritik mot P3. Många ifrågasätter hur de kan sätta en person som misshandlat kvinnor i fokus. På programmets Instagram-konto finns tusentals kommentarer från upprörda lyssnare.

Bland annat skriver en användare: "Skrämmande att ni ger honom utrymme, men inte offren". 

En annan skriver: "Ser ni inte felet? Han blir känd av detta. Han tjänar pengar på detta! På att vara misshandlare som förstört flera andra människors liv, specifikt kvinnor, och skadat dem! Han förtjänar inget av detta och ingen borde glorifiera eller annonsera något sånt". 

P3:s svar på kritiken 

Redan innan programmet sändes så berättade programmets producent att de skulle ha Carl Adam som gäst i podden för att de ville lyfta frågan och få ett perspektiv som inte hörs så ofta. 

Under fredagen svarade P3 på kritiken som de fått gällande avsnittet. 

– Vi var ju medvetna om att programmet kunde väcka starka känslor. Men samtidigt så måste vi kunna ha kontroversiella ämnen i radio. Vi har som uppdrag att spegla saker från olika perspektiv i samhället. Mäns våld i nära relationer är ju ett stort samhällsproblem, och vi har belyst det i radio, P3 och på många olika sätt. Denna gång valde vi att belysa problemet ur detta perspektiv, säger Matti Lilja, ansvarige utgivare på Sveriges Radio, till Nyheter24

Carl Adam om kritiken 

Nyheter24 har även varit i kontakt med Carl Adam själv för att ta reda på vad han anser om kritiken som programmet fått efter hans medverkan. 

– Jag kan fullständigt förstå att det finns de som blir upprörda över min medverkan. Det jag gjort tidigare i livet är fruktansvärt och jag vill på inget sätt medverka till en normalisering av våldet. Det försöker jag vara tydlig med och lägga ansvaret där det hör hemma - hos förövaren, säger han. 

Carl Adam berättade i Nyhetsmorgon i fjol att han inte kan lova att han inte kommer att misshandla kvinnor igen. 

Hur ser du på det i dag?

– Som jag svarade igår och tidigare så blev det helt fel i TV4 då jag inte gav mig själv möjligheten att utveckla svaret. Vad kan en människa lova till hundra procent beroende på omständigheter i livet? Jag kan lova så gott jag kan till hundra procent att jag inte kommer slå igen – så länge jag arbetar med mig själv och är trygg i mig själv och lever ett icke destruktivt liv som idag. Just idag är jag helt och hållet trygg med att jag inte kommer slå, avslutar han. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Carl Adam gästade Nyhetsmorgon. Då rasade flera tittare mot TV4. Det kan du läsa mer om här!

Lyssnade du på avsnittet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela