Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den fruktade "tajgafästingen" rör sig söderut i Sverige

- 02/06/2019, 11:02 -
Sverige

Den fruktade "tajgafästingen" rör sig söderut i Sverige

FREDRIK SANDBERG / TT, SVA/TT, Baxter / TT / HAND OUT, Pixabay

Tajgafästingen kan bära på TBE-virusvarianterna "far eastern TBE" och "siberian TBE". Skräckfästingen tros ha kommit in i Sverige via Finland och rör sig nu från Norrbottens kust ner mot Västerbotten och Jämtland.

I början av maj kunde vi höra talas om en ny smittsam fästing som spred sig ut över norra Sverige – "Tajgafästingen". Något som är skrämmande med denna sortens fästing är att den kan bära på TBE-virus som är 20 till 30 procent dödligare än det som vanliga fästingar bär på.

Fästingen kommer från öst och i Ryssland sägs den vara ett stort hälsoproblem av just den anledningen att den är bärare av en livsfarlig smitta. 

Smittan är en ännu mer farlig variant av TBE-viruset och farligare än vad som hittills funnits i Sverige. Den bär på TBE-virusvarianterna "far eastern TBE" och "siberian TBE". 

I Sverige finns sedan tidigare fästingar med det något som anses som ett mildare virus: "western TBE".

Rör sig söderut

Tajgafästingen upptäcktes redan 1992 och rör sig nu söderut i landet.

Den sibiriska varianten som har ungefär tio procents dödlighet är vanlig i Ryssland. Den ger ofta även kroniska symptom.

Den andra varianten, far eastern, är mycket ovanlig. Men den har en skrämmande hög dödlighet på 50 procent.

Mot Västerbotten och Jämtland

Den fruktade fästingen tros ha kommit in i Sverige via Finland och rör sig nu från Norrbottens kust ner mot Västerbotten och Jämtland, rapporterar Aftonbladet.

Enligt statens veterinärmedicinska anstalt så har ingen av dessa TBE-varianter har hittills påträffats i Sverige ännu.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Tajgafästingen, det kan du läsa mer om här.

Har du haft en fästing någon gång?