Greta-Thunberg-pratar-om-sin-depression
Greta Thunberg pratar om sin depression. - Foto: J. Scott Applewhite/AP, Daniel Reinhardt/AP

Greta Thunberg om sin depression: "Vi är viktiga"

Greta Thunberg har tidigare pratat om både sin asperger diagnos och sina ätstörningar. I en intervju med Teen Vogue fördjupar hon sig nu i ett annat problem – hennes kamp mot en svår depression.


Greta Thunberg är 16-åringen som har gjort saker de flesta bara kan drömma om. Men trots att klimataktivisten nu uträttar stordåd har hon tidigare både haft ätstörningar och slutat prata på grund av sitt mående.

I en stor omslagsintervju med Teen Vogue öppnar Greta nu upp sig om sin depression, och hur den har hjälpt henne i klimatkampen.

En superkraft 

Greta har tidigare pratat om hur hennes asperger diagnos är en "superkraft", i alla fall under rätt omständigheter. I en intervjun med Teen Vogue fortsätter hon på samma tema, och berättar att hennes historia med psykisk ohälsa har fått henne att se saker och ting klart. 

– Depression drabbar ofta människor som är annorlunda, antingen för att de jobbar för mycket eller för att de blir mobbade eller för att de är annorlunda, eller bara för att de inte känner att de passar in i samhället. De känner bara att allting är meningslöst. 

Hon fortsätter, och förklarar varför det här trots allt kan vara fördelaktigt:

– Det är ofta människorna som tänker utanför ramarna som också kan se saker från ett nytt perspektiv. 

Bildkälla: Susan Walsh/AP

"Behöver annorlunda människor" 

Greta menar att dessa "annorlunda" människor är särskilt viktiga nu, i en tid där hon menar att nya perspektiv verkligen behövs. 

– Vi behöver se saker från ett större perspektiv och ställa oss utanför det nuvarande systemet. Det är därför människor som är annorlunda är så viktiga, de bidrar med så mycket, säger Greta till Teen Vogue

Gretas USA resa 

Greta är för närvarande i USA där hon bland annat har demonstrerat utanför Vita huset och träffat före detta presidenten Barack Obama. Efter USA ska 16-åringen vidare för att fortsätta klimatkampen, till exempel bär det av till både Kanada och Mexiko, skriver Expressen

Läs även: Gretas succé – nu är hon större än Zlatan

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit deprimerad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.