Skolor stänger på grund av coronaviruset
Skolor stänger på grund av coronaviruset - Foto: Mikael Fritzon & Jonas Ekströmer/TT

Här är skolorna som håller stängt – på grund av coronaviruset

En gymnasieskola på Lidingö har beslutat att stänga skolan i en vecka på grund av oro för coronaviruset. Samtidigt portar en kommunal grundskola i Hammarby sjöstad elever som vistats i coronadrabbade områden under sportlovet.


Stillerska filmgymnasiet på Lidingö har bestämt sig för att hålla skolan stängd under veckan. Detta efter att föräldrar och elever uttryckt oro över spridningen av coronaviruset.

Lugnets skola i Hammarby sjöstad meddelar att de inte kommer ta emot elever som besökt virusdrabbade områden under sportlovet.

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor uppmanar elever att stanna hemma och erbjuder istället undervisning på distans. Vilket även Stillerska filmgymnasiet gör.

Privatskolan Campus Manilla, där bland annat prinsessan Estelle studerar, håller stängt under torsdagen 5 mars. Det efter att en elev bekräftats smittad av coronaviruset.

Skolorna går därmed emot Folkhälsomyndighetens uppmaning om att elever kan gå till skolan även om de varit i drabbade länder – så länge de är symptomfria.

KOMMUNER FÅR BESTÄMMA SJÄLVA

Stockholm stad uppger på sin hemsida att man håller skolor och förskolor öppet som vanligt. Däremot kommer inte elever som väljer att stanna hemma på grund av rädsla för viruset att registreras med olovlig frånvaro.

Anledningen till att det ser olika ut är att kommunerna själva får bestämma om elever ska stanna hemma och olika kommuner gör olika bedömingar.

När det gäller fristående skolor är det skolans styrelse som fattar beslut.

Det har inneburit att vissa skolor nu har strängare regler för coronaviruset än riktlinjerna.

GÅR EMOT FOLKHÄLSOMYNDIGHETENS RÅD

Det har även Staffanstorps kommun. Alla kommunalanställda som vistas i drabbade områden ska stanna hemma under inkubationstiden, oavsett om de uppvisar symptom eller inte.

Kommunen uppmanar elever befunnit sig i riskområden att stanna hemma från skolan.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande:

"Det finns inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade".

Läs mer om coronaviruset:

Därför kallas det coronaviruset

Så vet du om ditt husdjur smittats av coronaviruset

Coronaviruset: Här är myterna du inte ska gå på

Experten: Så stor är chansen att överleva om du får coronaviruset

Coronaviruset: Sjukdomsförloppet hos en patient steg för steg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.