Stockholm

Här är skolorna som håller stängt – på grund av coronaviruset

Skolor stänger på grund av coronaviruset
Skolor stänger på grund av coronaviruset. Foto: Mikael Fritzon & Jonas Ekströmer/TT

En gymnasieskola på Lidingö har beslutat att stänga skolan i en vecka på grund av oro för coronaviruset. Samtidigt portar en kommunal grundskola i Hammarby sjöstad elever som vistats i coronadrabbade områden under sportlovet.


Läs mer

Stillerska filmgymnasiet på Lidingö har bestämt sig för att hålla skolan stängd under veckan. Detta efter att föräldrar och elever uttryckt oro över spridningen av coronaviruset.

Lugnets skola i Hammarby sjöstad meddelar att de inte kommer ta emot elever som besökt virusdrabbade områden under sportlovet.

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor uppmanar elever att stanna hemma och erbjuder istället undervisning på distans. Vilket även Stillerska filmgymnasiet gör.

Privatskolan Campus Manilla, där bland annat prinsessan Estelle studerar, håller stängt under torsdagen 5 mars. Det efter att en elev bekräftats smittad av coronaviruset.

Skolorna går därmed emot Folkhälsomyndighetens uppmaning om att elever kan gå till skolan även om de varit i drabbade länder – så länge de är symptomfria.

KOMMUNER FÅR BESTÄMMA SJÄLVA

Stockholm stad uppger på sin hemsida att man håller skolor och förskolor öppet som vanligt. Däremot kommer inte elever som väljer att stanna hemma på grund av rädsla för viruset att registreras med olovlig frånvaro.

Anledningen till att det ser olika ut är att kommunerna själva får bestämma om elever ska stanna hemma och olika kommuner gör olika bedömingar.

När det gäller fristående skolor är det skolans styrelse som fattar beslut.

Det har inneburit att vissa skolor nu har strängare regler för coronaviruset än riktlinjerna.

GÅR EMOT FOLKHÄLSOMYNDIGHETENS RÅD

Det har även Staffanstorps kommun. Alla kommunalanställda som vistas i drabbade områden ska stanna hemma under inkubationstiden, oavsett om de uppvisar symptom eller inte.

Kommunen uppmanar elever befunnit sig i riskområden att stanna hemma från skolan.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande:

"Det finns inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade".

Läs mer om coronaviruset:

Därför kallas det coronaviruset

Så vet du om ditt husdjur smittats av coronaviruset

Coronaviruset: Här är myterna du inte ska gå på

Experten: Så stor är chansen att överleva om du får coronaviruset

Coronaviruset: Sjukdomsförloppet hos en patient steg för steg

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.