Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Råden: skyddar du äldre från coronaviruset

- 16/03/2020, 18:45
Så skyddar du äldre från coronaviruset

Så skyddar du äldre från coronaviruset

Shutterstock & Pontus Lundahl/TT

Coronaviruset slår allra hårdast mot den äldre delen av befolkningen. Nedan följer några råd för hur du ska skydda äldre personer i din närhet från viruset.

Äldre personer är särskilt sårbara för coronavirusets spridning.

De tre svenskar som sedan tidigare har avlidit till följd av viruset har samtliga varit äldre.

Nu har coronaviruset tagit tre ytterligare, äldre liv.

Som om inte det vore nog härjar det nu bedragare som försöker passa på att utnyttja de äldres situation.

Det kan därför vara bra att tänka på vissa saker och vidta försiktighetsåtgärder nästa gång du tänkt besöka gammelmormor eller någon annan äldre släkting.

STANNA HEMMA OM DU ÄR SJUK

Ett av de allra viktigaste råden är att du inte ska besöka äldre i din närhet om du uppvisat coronavirus-symptom - som hosta, feber och allmän kraftlöshet, skriver The Telegraph.

Du bör vara speciellt noggrann om du besöka ett sjukhus, äldreboende eller liknande.

Professor Sir Muir Gray, expert i hälsosamt åldrande, varnar dock för att äldre inte bara borde lämnas hemma ensamma.

- Isolering och ensamhet är de största riskfaktorerna för demens och coronaviruset kan komplicera detta. Det är viktigt att folk fortsätter vara engagerade och aktiva.

Var extra noggrann om du tänkt besöka ett sjukhus. (Erik G. Svensson/TT)

FORTSÄTT VARA AKTIV

Vilket osökt för oss in på nästa punkt, att fortsatt vara aktiva. Geniatriker fruktar att social distansering kan påverka rutiner på ett sätt som kan äventyra äldres vitalitet, skriver New York Times.

De påtalar vikten av att upprätthålla goda vanor som tillräcklig sömn, hälsosam kost och motion. Just motion kan ha en positiv effekt på kroppen när det kommer till att bekämpa coronaviruset.

Motion kan hjälpa till att stärka immunförsvaret, minska inflammationer och även ha mentala och känslomässiga fördelar. Men när gymmen nu stänger försvårar det möjligheten till motion för många äldre.

Då kan det vara bra att gå på en promenad eller kanske delta i sporter som inte involverar någon närkontakt, som till exempel golf.

Promenad kan vara ett bra alternativ när gymmen stänger. (Boris Grdanoski/TT)

INTRODUCERA TEKNOLOGI

Att kriga med andra kunder om varor som toalettpapper och pasta i matbutikerna är nog ingen jättebra idé för våra äldre.

The Washington Post skriver därför att det kan vara bra att försöka fördjupa deras kunskaper i näthandel, och istället försöka få matvaror och mediciner hemlevererade. 

Yngre vuxna kan dessutom hjälpa till att minska ensamheten för de äldre genom att introducera dem till nyare teknologi som FaceTime, WhatsApp och Skype.

Att lära att äldre att ta ej-nödvändiga läkarbesök över telefon, kan enligt vissa experter också vara en god idé.

Att lära äldre ny teknik kan vara användbart. (Anders Wiklund/TT)

KONTROLLERA VÅRDHEM & PERSONAL

Det är nu kanske viktigare än någonsin att den personal som jobbar inom äldreomsorg inte bär på någon smitta.

Att kontrollera så att personalen tvättar händerna noga och inte kommer till jobbet sjuka, kan därför vara nödvändigt, skriver The Telegraph.

Det är även bra att undersöka hur de olika vårdhemmens policy ser ut för virusutbrott, och istället välja hemvård om den bedöms otillräcklig.

Men experter varnar också för att hemmaomsorg inte är ett botemedel för att virusets spridning, eftersom undermåliga hygienrutiner i hemmet kan öka risken för att en äldre person infekteras, skriver The Washington Post.

Kontrollera att vårdpersonal följer rutiner. (Henrik Montgomery/TT)

Läs mer om coronaviruset: 

Ikea skänker 50 000 ansiktsmasker - för att hjälpa vården

Krispaket från regeringen - 300 miljarder till svenska företag

Coronautbrottet: Så har partilederna hanterat krisen