Regeringens skärpta coronabesked – här är alla nya restriktioner

Under eftermiddagen blixtinkallar regeringen och statsminister Stefan Löfven till en pressträff, där flertalet skärpta restriktioner presenteras.


Under eftermiddagen blixtinkallar statsminister Stefan Löfven till en pressträff, för att ge uppdaterad information om coronaläget.

Förutom statsminister Löfven medverkar vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på den digitala pressträffen.

Under pressträffen meddelar Löfven att smittspridningen riskerar att ökas under jul- och nyårshelgerna. 

– Det är fel, och det är farligt, menar Löfven. 

De nya restriktionerna

Från och med den 24 december gäller följande nya restriktioner i hela landet:

– Maxantalet för restaurangbesök blir fyra personer.

– Alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 20.

– FHM rekommenderar munskydd vid resande i kollektivtrafiken, under de tider då trängsel "inte kan undvikas". Mer detaljerade rekommendationer för arbetspendling kommer tas fram.

– All statlig, men icke-nödvändig, verksamhet uppmanas stänga ner omedelbart till och med 24 januari. Detta gäller bland annat kommunala/regionala badhus, idrottshallar och museer.

– Skolan ska fortsätta planera för distansundervisning. Fjärr- eller distansundervisning ska bedrivas fram till 24 januari. 

– Ett maxantal på butiker, köpcentrum och gym kommer införas. Detta antal kommer bero på hur stor lokalen i fråga är, och hur verksamheten är utformad.

"Locka inte med lågpriser"

Man uppmanar även butiksägare och köpcentrum att göra vad man kan för att inte förvärra smittspridningen under de kommande högtiderna.

Mellandagsrea ska därför inte förekomma i några butiker, på uppmaning av regeringen och Folkhälsomyndigheten:

– Den så kallade mellandagsrean riskerar att förvärra situationen. Locka inte med lågpriser. Det är en stark rekommendation till butiker, menar Carlson.

Läs mer: Vaccinet tros bli det första i Sverige – här är dess biverkningar

Läs mer: Bekräftat: Sverige börjar vaccinera 27 december

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.