Kim gick i Livets ords skola – berättar om förbuden och skammen

- 18/02/2021, 14:20 -

Kim gick i Livets ords grundskola. Nu berättar hon för Nyheter24 om vad som hände under åren i församlingen – en misshandel som inte anmäldes, förbud mot att läsa Harry Potter och att abort är en skam.

Livets ord är en svensk evangelisk-karismatisk frikyrkoförsamling baserad i Uppsala. De har även egna skolor med kristen profil, för elever från förskolan upp till gymnasiet. Församlingen och dess skolor har flera gånger kritiserats hårt – både av före detta elever och av Skolverket.

Nyheter24 har pratat med Kim, vars föräldrar var medlemmar i Livets ord och därför placerade sin dotter i församlingens grundskola. 

Kim är i dag i 30-årsåldern, och var elev på skolan ungefär samtidigt som Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush och ordföranden i Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, Sarah Havneraas. Hon ska nu utforma KD:s nya jämställdhetspolitik. 

Havneraas har granskats och ifrågasatts hårt sedan det kom fram att hon varit mycket aktiv i antiabortrörelsen i Sverige

Det var när Kim läste artikeln om Sarah Havneraas hos Nyheter24 som hon bestämde sig för att berätta sin historia.

Hon är inte längre medlem i församlingen, utan lämnade den när hon var 15. Kim säger att hon måste berätta om det hon vet och varit med om – av solidaritet till alla som värnar om aborträtten.

Vill berätta

Kim berättar för Nyheter24 att det var mycket som inte kändes rätt i församlingens skola.

– Det första jag tyckte var fel var att lärarna och de vuxna runt omkring sa att jag inte fick läsa Harry Potter. Det fanns mörk magi och trollkarlar i böckerna och det var inte bra enligt dem. Jag blev tillsagd att jag inte fick läsa Harry Potter men jag gjorde det ändå, berättar hon.

Pojke läser en av Harry Potter-böckerna.
Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/TT

Blev misshandlad av en förälder

Kim berättar också om en händelse som egentligen borde ha anmälts. Hon kommer ihåg att ett av barnen i församlingen utsattes för misshandel hemma av en förälder. Personen berättade det för en ungdomsledare.

– Ungdomsledaren bara avfärdade det och sa att i Bibeln så är det föräldrarna som har rätt och att föräldrarna är bäst för sina barn. Att deras kärlek inte går att ifrågasätta. Ingen tröst, inget stöd, ingen återkoppling. Det kändes som att den personen blev tystad, säger Kim.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Abort är en skam

När Kim kom in i puberteten började en fixering i skolan kring att man skulle vara "ren", vilket betydde att man skulle vara oskuld. Om man onanerade var man inte heller "ren". Under kristendomslektionerna i skolan berättade en lärare hur man undviker att ha sex.

– Man skulle inte hångla efter en viss tid på kvällen. Man skulle inte tafsa på varandra där man har badkläder på sig. Och under biologilektionerna pratade man om mödomshinnan. Jag hörde en vuxen kvinna som berättade att hon hade kvar den. Att abort är en skam fick vi också höra, berättar Kim.

Oplanerade graviditeter

Kim berättar också att flera unga tjejer blev oplanerat gravida i församlingen. Hon berättar att de inte fick någon information alls om preventivmedel. 

– Hur skulle dom kunna predika om renheten ifall man hade preventivmedel tillgängligt? Det fanns inte i vår värld. Det var inte ens förrän jag lämnade Livets ord och kom till ett vanligt gymnasium som man kunde hitta skålar med kondomer hos skolsköterskan och broschyrer om olika hormonpreparat, förklarar hon. 

Förklätt abortmotstånd

Kim berättar hur abortmotståndet i skolan förskönades, och utmålades som något annat. 

Abortmotståndet var förklätt med kärlek till livet. De berättade hur stort fostret hinner bli under en kort tid och hur livet börjar vid första ögonblicket. Det kan ju bara tolkas på ett sätt, att abort är mord. Det var ingen av argumenten som hörde till kvinnans valfrihet, säger Kim.

Att höra politikerna prata om abortfrågan

Kim berättar hur det känns att se politikerna som var med i Livets Ord prata om abortfrågan offentligt.

– Jag hör ekot, det låter precis som när jag var 14 år och var med i Livets ord. Det är samma filosofi om att livet är okränkbart. Det blir en direkt koppling för mig om de argument vi fick höra mot abort. Jag hör bara att det är förklätt istället till samvetsfrihet. Jag tycker det är så genomskinligt, menar hon. 

Jag har blivit frisk och fri från det där, säger Kim slutligen.

"Känns väldigt främmande"

När Nyheter24 frågar Livets ord om misshandeln som Kim nämner, svarar pastorn Jan Blom att han inte känner till händelsen.

– Detta känns väldigt främmande för mig och ett sådant agerande är helt oacceptabelt. Dessutom finns inga som helst bibliska försvar för fysisk misshandel. Tvärtom så lyfter Jesus istället fram kärleken, barmhärtigheten och nåden som vägledning i alla mänskliga relationer. Att använda bibeln som försvar för fysiskt våld är att grovt missbruka dess syfte, mål och mening, säger han.

Vi frågar honom också om att Kim fick höra att abort är en skam. Han förklarar att inte heller detta är något han känner till.

– När det gäller att möta kvinnor som genomgått aborter så känns även detta exempel oerhört främmande för mig som pastor. Att skam och skuldbelägga människor kan aldrig rättfärdigas, berättar han.

Kim heter egentligen något annat.

Läs mer:

Sarah Havneraas förklaring om medverkan i antiabortorganisation

Donald Trump historisk – ska delta i marsch mot aborter

Busch Thor vill att barnmorskor ska kunna vägra utföra abort