Företaget bjöd på vodka på morgonkvisten.
Företaget bjöd på vodka på morgonkvisten. - Foto: Janerik Henriksson / TT

Företaget firade med vodkashots på morgonmötet: "Vansinnigt"

Ett företag i Borås bjöd på vodkashots på ett morgonmöte. Nu har VD:n fått kritik för firandet från flera håll – men skyller den oönskade uppmärksamheten på att han är Sverigedemokrat.


I december rodde teknikföretaget Instant Systems i land ett avtal som beräknas vara värt minst 100 miljoner kronor.

För att fira dukades det upp ren sprit på ett morgonmöte på företaget.

– Jag kom upp i lunchrummet och såg två oöppnade flaskor Absolut vodka och plastglas på borden. Cheferna gick och delade ut till alla anställda, säger en anställd som vill vara anonym till Borås Tidning.

Läs mer: Rekordår för Systembolaget: Det här drack svenskarna 2020

"Låter vansinnigt"

Enligt miljölagstiftningen finns det inga bestämmelser kring alkohol på jobbet eller vad en arbetsgivare får servera – men firandet har ändå väckt kritik på flera håll.

Bland annat från Prevent, som är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet.

– Att servera vodkashots låter helt vansinnigt, lite som att gå tillbaka till 70-talet. En av tio på jobbet kan man räkna med har problem på något sätt med alkohol. Som arbetsgivare får man tänka noga på att man kan förvärra situationen för sina anställda, säger Malin Strömberg, projektledare på Prevent till BT.

"Höna av en fjäder"

BT skriver att de flesta på Instant Systems inte hade något emot morgonspriten, och företagets VD Kristian Silbvers tror inte kritiken mot företaget beror på firandet. 

Han tror istället att det beror på hans engagemang i Sverigedemokraterna i Borås.

– Det har blivit lite utav en höna av en fjäder. En stor anledning till att det här har dykt upp är att jag är fritidspolitiker här i stan. Det här hade aldrig fångat något intresse annars. Jag är ju anställd vd på det här bolaget och det blir ju ett problem om man går på ett företag för en medarbetares politiska engagemang, säger han till Göteborg Posten.

LÄS MER: 

Trots alkoholstoppet: Här får du vara kvar på jobbet efter klockan åtta

Dricker du alkohol? Då är risken större att du drabbas av covid

Polisens varning för piratkopierad vodka – flicka när att dö

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,5 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.