Stockholm

Åkesson: M och KD närmar sig vår nationalism

Åkesson och Kristersson under en debatt i riksdagen 2019.
Åkesson och Kristersson under en debatt i riksdagen 2019. Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT

Moderaterna och Kristdemokraterna närmar sig Sverigedemokraternas nationalism. Det säger Jimmie Åkesson i en intervju med Expressen: ”Det var otänkbart på Reinfeldts tid.”


Läs mer

I december 2019 hade Jimmie Åkesson och Moderaternas Ulf Kristersson ett möte – och sedan dess har kontakterna mellan dem bägge förändrats och förbättrats, anser SD:s partiledare. 

– Jag upplever att vi har en avslappnad relation, att vi kan höra av oss till varandra om vi har något på hjärtat, säger Åkesson till Expressen.

SD:s partiledare menar även att kontakterna med Kristdemokraterna ändrat karaktär – och att det nu finns en gemensam syn för rättspolitiken och migrationen mellan SD, M och KD.

– De har närmat sig oss. Så i det avseendet är vi överens om riktningen, säger han. 

"Närmar sig vår nationalism"

Enligt Åkesson har de båda partierna även närmat sig SD:s nationalistiska politik med hårda krav på att människor anpassar sig efter svenska seder och regler och lär sig språket. 

– På senare tid har både Moderaterna och Kristdemokraterna börjat prata också i sådana termer, vilket jag ser som ett tecken på att de närmar sig vår nationalism, säger Åkesson.

Däremot så avfärdar Jimmie Åkesson samarbetsmodellen som Liberalernas Nyamko Sabuni. Enligt den skulle M, L och KD förhandla fram budgeten – och SD:s roll skulle sedan bli att få tycka till om den i riksdagen, skriver Expressen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.