Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Engdahl: Svenskar är lata

- 10/10/2008, 23:04 -

Först amerikanerna - nu svenskarna. Ingen undgår kritik från kulturelitisten.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl är inte rädd för att sticka ut hakan. För inte så länge sedan på sin USA-resa sa han att landet inte hade så mycket intellektuellt att komma med på författarfronten. Nu angriper han svenskarna, som han kallar lata och obildade. Böcker bör gå före medier är hans tanke.

Det var i en intervju i P1-morgon som Engdahl valde att lätta sitt hjärta:

– Vi ser inte till att förse oss med det kulturella bagage som vi har rätt till som västerlänningar. Det finns för mycket distraherande element i samhället som konkurerar om uppmärksamheten. Medierna till exempel. De borde sitta och läsa strängt taget.

Han tror att om människor lägger mer tid på att läsa böcker istället för att uppslukas av medier så skulle de kunna leva ett rikare liv.

– Man ska inte moralisera det är bara en iakttagelse man kan göra. Var och en väljer sitt eget helvete. Det är ingenting jag vill lägga mig i, säger Engdahl.

Han vill helt enkelt svenskarnas bästa.

Skrivet av: