Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Engdahl spyr galla över USA

Nyheter | 01/10/2008 17:31

Svenska Akademien-profilen har hamnat i blåsväder.

– USA är för isolerat, för trångsynt. De översätter inte och deltar inte i litteraturens stora samtal. Den okunnigheten är hämmande, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl.

Uttalandet gjorde Engdahl i en intervju med nyhetsbyrån AP. Det har skapat stor uppståndelse och retat upp amerikanska författare och delar av kultureliten rejält. Han ser istället Europa som föredömet. Svenska Akademien håller för tillfället på med förberedelser inför avslöjandet om vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2008.

– Självklart finns det stark litteratur i alla större kulturer men man kan inte komma bort ifrån det faktum att Europa fortfarande är det ledande litterära centrumet i världen – inte USA, säger Engdahl.

I USA ställer sig många frågande till hur mycket amerikansk litteratur Horace Engdahl egentligen har läst.

– Uttalanden av den här typen får mig att tro att Mr Engdahl har läst väldigt lite utöver det vanliga och har en väldigt trångsynt bild av modern litteratur, säger Augenbraum, chef för den organisation som administrerar priset National Book Awards.

Engdahl har, sedan han har uppmärksammats om svaren från USA, valt att ligga lågt, skriver Svenska Dagbladet.

Se Akademiens ständige sekreterare presentera Nobelpristagaren i litteratur för 2007 nedan.

Skrivet av: