Englund motarbetade Engdahl

- 21/12/2008, 10:33 -

Svenska Akademiens nye sekreterare: "Jag gjorde motstånd i det längsta, men tvingades ge upp."

Författaren och historikern Peter Englund, som nu tar vid efter Horace Engdahl som ständig sekretarare i Svenska Akademien, var bedrövad. Nu berättar han om hur han opponerade sig mot institutionens förslag om att göra honom till den nya stjärnan.

– Jag gjorde motstånd i det längsta, men tvingades ge upp. Nu är det bara att försöka göra det bästa av uppdraget. Det är en svår och tung uppgift, inte minst att efterträda Horace Engdahl som skött Akademien under en mycket lyckad period. Det är inte nergånget, allt fungerar bra, säger Peter Englund till Svenska Dagbladet.

Han ser det nya uppdraget som en värnplikt, och går från att vara direktör för Svenska Akademien. I den rollen förde han klubban under sammankomsten.

– Det är inget att gratulera till, det är inte avundsvärt för en författare att ta på sig den här uppgiften. Det är en värnplikt, inget att förtjusas över. Det är som att få en mobiliseringsorder och kliva på tåget och inse att från och med nu blir allt annorlunda, säger Englund.

Han planerar dock inte för att sitta så många år och absolut inte i tio år, vilket är det Horace Engdahl har gjort.

– Det är ju ett mycket tyngre jobb än när Anders Österling var sekreterare. Då kunde man komma in en gång i veckan. Nu är det ett omfattande jobb som måste göras varje dag, säger Englund till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: