Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Och vinnaren är...

- 09/10/2008, 13:03 -

68-åriga Jean-Marie Gustav Le Clézio tog hem Nobelpriset i litteratur i dag.

Och vinnaren är.... franske Jean-Marie Gustav Le Clézio deklararade Horace Engdahl i dag i Börshuset i Gamla stan.

Le Clézio beskrivs i Svenska Akademiens motivering som "uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen".

Och visst blir Jean-Marie Gustav Le Clézio en lycklig författare. Förutom den självklara statusinbringande utmärkelsen får också Jean-Marie Gustav Le Clézio motta cirka tio miljoner kronor av kungen i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december

Född i Nice 1940

Jean-Marie Gustave Le Clézio är född 1940 i Nice, Frankrike. Romanförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio väckte stor uppmärksamhet med sin debutroman Le procs-verbal, på svenska Rapport om Adam, som kom 1963. Boken inledde en svit av krisskildringar som bland annat innefattar novellsamlingarna Febern och Syndafloden (1966 respektive 1968). I dem pekar han ut "förvirringen och rädslan i de stora västerländska städerna", skriver akademien.

Bland hans övriga verk märks bland andra romanerna Terra amata, Flykternas bok samt Kriget. Men det slutgiltiga genombrottet kom 1980 med romanen Öken, för vilken Le Clézio prisbelönades av den Franska akademien.

Öken "innehåller storslagna bilder av en förlorad kultur i den nordafrikanska öknen, som kontrasterar mot en skildring av Europa sett med de oönskade invandrarnas ögon", skriver Svenska akademien.

Så sent som förra året kom Le Clézio ut med Ballaciner, en djupt personlig essä om filmkonstens historia och filmens betydelse i författarens eget liv. Hans senaste verk, Ritournelle de la faim, har kommit i dagarna.

Le Clézio har också skrivit flera barn- och ungdomsböcker, bland dem Lullaby (1980) och Balaabilou (1985).

Lång process för att vinna

Under våren bearbetas förslagen av Nobelkommittén, och valet sker i oktober. För att valet skall vara giltigt krävs att någon kandidat får mer än hälften av de avgivna rösterna. Den stora Nobelfesten hålls den 10:e december.

Skrivet av: