Tisdag 26 Okt
Stockholm

Här Sveriges 6 farligaste kvinnor som mördat

Martina Kveldstad, Jonna Henningsson och Carina Frödin.
Martina Kveldstad, Jonna Henningsson och Carina Frödin. Foto: Polisen

Martina Kveldstad ströp sin mamma med ett hundkoppel, Jonna Henningsson styckmördade sin pojkväns nya tjej och Carina Frödin brände ihjäl sin man.
Det här är sex av Sveriges farligaste kvinnor – som alla avtjänar långa fängelsestraff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige har skakats av många mord, men få av dem har begåtts av kvinnor. Här är sex uppmärksammade fall med kvinnliga förövare. 

Martina Kveldstad 

Martina Kveldstad. Foto: Polisen

Martina Kveldstad sitter inlåst på livstid sedan 2010 för mord på sin mamma och kompis i Värnamo.

Kvledstad ströp först sin väninnna med en elkabel och hängde sedan upp henne i duschen så att det skulle se ut som självmord. Några månader senare ströp hon sin mamma med ett hundkoppel. Mamman hittades fastbunden på toaletten med plastpåsar över huvudet. 

Till en början förnekade Martina Kveldstad mordet på sin mamma, men i podden "Bakom galler" berättade hon hur det gick till.

– Hon bad för sitt liv och sa snälla, jag ska inte berätta för någon. Och de orden hör jag om och om igen. Men just i det läget var jag ostoppbar. Jag hade redan bestämt mig, jag skulle slutföra det jag hade påbörjat.

Kveldstad förklarar morden med att hon var missbrukare och gjorde vad som helst för att komma över droger.

Sara Lundblad 

Martin Törnblad och Sara Lundblad. Foto: TV3

Tillsammans med sin pojkvän Martin Törnblad mördade Sara Lundblad sin pappa. Bakom mordet låg en grannfejd mellan släkterna Törnblad och Lundblad i byn Förlösa utanför Kalmar.  

När Sara och Martin trots det blev ihop – blev hennes relation till pappan frostig. En dag var han plötsligt försvunnen – och hittades först två år senare skjuten i huvudet och inrullad i en pressening. 

Trots att det var Martin Törnblad som sköt, så dömdes båda till 18 års fängelse för mord. Motivet tros ha varit ett miljonarv, läs mer om fallet här.

Natalia Pshenkina 

Natalia Pshenkina. Foto: Polisen

Natalia Pshenika överföll och mördade sin exsambo i Gnesta 2005. Med sig hade hon två medbrottslingar och under tortyrliknande former tvingade de till sig offrets bankkort och koder. 

Sedan högg de ihjäl honom med flera hammarslag och knivhugg, skriver Aftonbladet.

Hon har flera gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men fått avslag.

Johanna Möller – Arbogakvinnan

Arbogakvinnan Johanna Möller. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT

Johanna Möller dömdes i augusti 2017 till livstidsfängelse för anstiftan till mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Pappan höggs ihjäl med 23 knivhugg när han låg och sov i sin säng i sin sommarstuga. Även mamman, som låg bredvid, knivhöggs ett antal gånger, men överlevde mirakulöst. 

Bakom knivhuggen stod Mohammad Rajabi, ensamkommande flykting och Arbogakvinnans pojkvän – som lejts av Möller. Arbogakvinnan nekar till brott och säger sig ha blivit utsatt för en komplott.  

Johanna Möller dömdes i tingsrätten för att ha mördat sin man, som hittades död i Hjälmaren, nedanför sommarstugan 2015 – men friades i hovrätten, läs mer om Arbogakvinnan här.

Carina Frödin – Svarta änkan

Carina Frödin. Foto: Polisen

Carina Frödin är känd som "Svarta änkan" och avtjänar ett livstidsstraff för mord på sin man 2010. Frödin tände eld på parets gemensamma lägenhet i Grängesberg och mannen dog av sina skador.

Men det var inte första gången män som varit i relation med Frödin råkat illa ut. 1993 högg den då 31-åriga Frödin sin pojkvän i låret med en kniv medan han sov och dömdes för grov misshandel. 

Elva år senare, 2004, ströp hon sin sambo med en sladd efter ett gräl. För det dömdes hon till åtta års fängelse för dråp.

Carina Frödin har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men det har inte gått igenom, läs mer om Svarta änkan här.

Jonna Henningsson – Ryttarinnan i Askersund

Jonna Henningsson. Foto: Polisen

Jonna Henningsson dömdes 2015 till livstids fängelse för att ha mördat sin expojkväns nya tjej. I media kallades hon för "Ryttarinnan" och det brutala brottet bottnade i svartsjuka. 

I juni 2014 begav sig Henningsson till sitt ex lägenhet där den nuvarande flickvännen sov. Med sig hade hon en hovslagarhammare, kökskniv och två sprutor som var fyllda med vodka och sömnmedel. 

Med brutalt övervåld dödade "Ryttarinnan" den 22-åriga flickvännen, styckade hennes kropp och grävde sedan ner den i skogen, läs mer om mordet här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela