Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

RÅ begär ut DNA-prover i styckmord

Nyheter | 21/04/2009 16:53

Den så kallade slaktaren, som figurerat i mordutredningen, ska utredas närmare.

Riksåklagaren har beslutat att gå till domstol för att få ut vävnadsprover från en avliden person som figurerat runt styckmordet på Catrine da Costa.

En begäran om husrannsakan hos Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge kommer inom kort att lämnas in till Solna tingsrätt. På sjukhuset finns vävnadsprover från en obduktion av den avlidne personen, den så kallade slaktaren som figurerade perifert i ett sent skede av mordutredningen.

Sjukhuset har tidigare vägrat att utan domstolsbeslut lämna ut vävnadsprover till Västerortspolisen. Där beslutade man då att inte gå vidare med ärendet.

Men sedan de båda tidigare styckmordsmisstänkta läkarnas advokat Anders Frigell överklagat Västerortspolisens beslut tog RÅ över förundersökningen och går nu alltså till domstol.

RÅ motiverar sitt beslut med att det finns ett mycket starkt allmänintresse att vidta de åtgärder som kan kasta ytterligare ljus över omständigheterna kring da Costas död. Detta även om den aktuella åtgärden kan antas ha ett mycket begränsat värde för utredningen, enligt RÅ.

Vävnadsproverna gör det möjligt att klarlägga slaktarens DNA-profil. Den kan sedan jämföras med hårstrån som återfanns vid da Costas döda kropp 1984. Det går inte att göra en traditionell kärn-DNA-analys som har högt bevisvärde eftersom hårstråna saknar hårsäckar. Det enda som går att göra är mitokondrie-DNA, som har ett mycket lägre bevisvärde och i praktiken mest används för att utesluta en viss gärningsman.

Fallet Catrine da Costa preskriberas den 18 juli i år.

Skrivet av: