Rekordstor nätpedofilhärva utreds

En man misstänks för våldtäkt mot barn och för att ha utnyttjat barn på nätet.


En man misstänks för våldtäkt mot barn, sexuellt tvång och för att ha utnyttjat barn för sexposering framför webbkameror. Polisutredningen kan vara den största i Sverige i sitt slag.

Mannen från Uppland som misstänks är i 30-årsåldern. Han kan ha utnyttjat uppemot 70 flickor, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).

– Utredningen har växt lavinartat. Jag känner inte till något fall med den här omfattningen, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman till tidningen.

Hotade flickor på nätet

Den misstänkte ska via internet ha hotat mellan 60-70 flickor, många under 15 år, till att strippa och utföra sexuella handlingar framför webbkameror. Härvan började utredas i höstas, då mannen polisanmäldes för att våldtagit en 14-åring.

Då anmälde även en annan flicka att hon tvingades utföra sextjänster framför en webbkamera. IP-adressen spårades, mannen greps och polisen lyckades återskapa 1 500 chattkonversationer med olika flickor. Mängder av tips ledde till att så många flickor identifierades.

Åklagaren hoppas kunna åtala mannen i maj för bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt tvång och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Jag kommer att yrka på ett långt fängelsestraff, säger Bälter Nordenman till UNT.

Den misstänkte, som har suttit häktad i fyra månader, säger via sin advokat att han nekar till brott.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.