Ulf Kristersson (M) kritiserar Jimmie Åkessons (SD) uttalande om Vladimir Putin och Joe Biden.
Ulf Kristersson (M) kritiserar Jimmie Åkessons (SD) uttalande om Vladimir Putin och Joe Biden. - Foto: Stefan Jerrevång/TT och Fredrik Sandberg/TT

Ulf Kristersson om Jimmie Åkessons kommentar: "Obegripligt"

Moderaternas Ulf Kristersson reagerar på att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte vill välja mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden.
– Obegripligt, säger han till TT.


Jimmie Åkesson (SD) fick, i en intervju i SVT-programmet 30 minuter i onsdags, frågan vem han väljer mellan Vladimir Putin och Joe Biden. Han ville inte välja.

— Jag vill inte ha någon av dem som premiär- eller statsminister i Sverige, sade Åkesson, som däremot sa att han föredrar det amerikanska systemet framför det ryska.

Läs mer om det här.

Ulf Kristersson (M): "Kan inte förstå"

Ulf Kristersson (M) reagerar på detta.

— Obegripligt. Jag kan inte förstå hur man inte kan välja mellan en demokratiskt vald president och den ryska presidenten Putin. Jag tror nog att nästan alla andra människor i Sverige kan göra det valet, säger han.

Frågan till Jimmie Åkesson ställdes bland annat med anledning av att SD i EU-parlamentet i onsdags röstat nej till ett stödpaket till Ukraina.

Magdalena Andersson (S): "Oerhört allvarligt"

Även statsminister Magdalena Andersson (S) har reagerat skarpt på Jimmie Åkessons uttalanden.

— Att Sverigedemokraterna inte kan säga om de föredrar USA:s president Joe Biden framför Vladimir Putin är oerhört allvarligt. Ryssland har placerat ut tusentals och åter tusentals soldater längs den ukrainska gränsen, säger hon och fortsätter:

– Det här är en situation där det krävs tydlighet, stadga och ansvarstagande.

Statsministern vill därför ha besked om hur M ställer sig till SD.

— När det gäller relationen och det svenska förhållningssättet till Kreml brukar Moderaterna vara ett pålitligt parti. Nu är det dags för Ulf Kristersson att tydligt visa att det fortfarande gäller, säger Andersson i Bryssel.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!