Assanges tidigare kollega har ifrågasatt varför Wikileaks inte verkar ge Bradley Manning något ekonomiskt stöd.
1 av 2
Assanges tidigare kollega har ifrågasatt varför Wikileaks inte verkar ge Bradley Manning något ekonomiskt stöd. - Foto: Patrick Semansky / SCANPIX
Grundaren söker politisk asyl i Ecuador och sajten blöder ekonomiskt. Wikileaks har det inte lätt.
2 av 2
Grundaren söker politisk asyl i Ecuador och sajten blöder ekonomiskt. Wikileaks har det inte lätt. - Foto: Kirsty Wigglesworth / Scanpix

Nu är Wikileaks panka igen

Sajten skyller på Visa och Mastercard som stoppat donationer - men vad går egentligen deras pengar till?


Detta har de lagt pengar på

Här är Wikileaks egna siffror över vad de spenderat under de första sex månaderna 2012:

Kampanjer - 104 900 euro

Logistik - 97 700 euro

Infrastruktur - 20 000 euro

Jurister - 17 900 euro

Administration - 6 100 euro

Under samma period fick man bara in cirka 32 000 euro.

Källa: Wall Street Journal.

INTERNET. Ett tag var Wikileaks sajten på hela världens läppar men sommaren 2012 markerar ett bottennapp i dess historia. Åtminstone ekonomiskt. I december 2010 återfanns nästan en miljon dollar i reserverna - i juni 2012 var man nere på 100 000.

Nu behöver de samla ihop en miljon euro så fort som möjligt för att kunna "fortsätta med sitt uppdrag på ett effektivt sätt", rapporterar Wall Street Journal.

Sajten skyller på kreditkortsföretagen Visa och Mastercard som sett till att det inte gått att donera. Samtidigt har misstankar riktats mot att Wikileaks satsat på grundaren Julian Assanges utlämningsfall i stället för att exempelvis hjälpa läckan Bradley Manning med sitt försvar i USA, något Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Nu har Wikileaks dock lyckats kringgå företagens blockad genom att gå via en fond hos det franska kreditkortssystemet Carte Bleue - som är sammankopplat med Visa och Mastercard runtom i världen.

Julian Assange befinner sig just nu på Ecuadors ambassad i London efter att ha sökt politisk asyl i det sydamerikanska landet.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.