Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det här är den exakta motsatsen till vad Muhammed lärde ut"

- 17/09/2012, 15:07
Tarek El-Messidi
1 av 2

Tarek El-Messidi

Några av alla de mail som skickats till stöd för ambassadörens familj
2 av 2

Några av alla de mail som skickats till stöd för ambassadörens familj

Efter en kontroversiell Youtube-film pågår uppmärksammade kravaller i mellanöstern. Nu visar muslimer världen över sitt stöd för dess offer.

TENNESSEE. Det har varit oroliga dagar i flera länder imellanöstern efter att en film som porträtterar profeten Muhammed somsexförbrytare publicerades på Youtube. I Benghazi i Libyen omkom fyraamerikanska diplomater, bland annat ambassadören Chris Stevens, efter kravaller.Något som gjorde den amerikanska muslimen Tarek El-Messidi upprörd.

– Det här är den exakta motsatsen till vad Muhammed lärdeut. Därför ville vi besvara dessa onda handlingar med goda. Vi ber människorskicka brev, mejl och blommor till Stevens familj, säger han till Nyheter24.

El-Messidi, bördig från Egypten men född och uppväxt i södraUSA, är grundare av organisationen Celebrate Mercy. Den är till för attinformera om Mohammeds liv och lära, och har ett tusental frivilligarbetarevärlden över.

– Vi vill visa att 99,9 % av världens muslimer inte är pågatan och vandaliserar. Jag läste någonstans att antalet demonstranter äromkring 10 000. Vi andra stödjer inte vad de håller på med.

I fredags eftermiddag initierade de en tiodagars kampanj föratt visa stöd till Stevens familj, och redan efter 72 timmar har målet på 1 000skickade mejl överträffats fyrdubbelt. Det nya målet är 10 000 mejl, ochEl-Messidi är optimistisk.

– Hittills har ett mail per minut skickats sedan kampanjen initierades, och de kommer från över 90 länder. Den största organisationen som representerar muslimer iUSA och Kanada, Islamic Soiciety of North America, ska dessutom senare i dag gå ut ochstötta kampanjen.

Vad tycker du självom filmen?

– Jag tycker den är kränkande och äcklig, och interepresentativ för hur Muhammed var. Den håller inte ens konstnärlig kvalitet,något som vi som ofta jobbar med film kan säga. Men det bästa sättet attbesvara hat är med godhet.

Tror du filmenutlöste demonstrationerna, eller finns det fler bakomliggande skäl?

– Jag tror den för många kan ha varit droppen som fickbägaren att rinna över. Många är arga på USA:s utrikespolitik, och det är ingetproblem i sig. Frågan är bara hur man kanaliserar den ilskan. Några gör det påett sätt som profeten inte skulle accepterat.

Kampanjen har märkt av ett tydligt hopp i aktivitet efteratt den hamnat på förstasidan av den sociala länktipsningssidan Reddit. Framförallt har det börjat skickas allt fler mejl från Iran.

– Det är väldigt symboliskt att iranier ber familjen tillden amerikanska ambassadören om ursäkt. Vi har ingen aning om hur de hittat denhär kampanjen, men någon i Iran måste ha publicerat en länk någonstans.