Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avsked och uthängningar: vi följer upp nätkriget på Reddit

1 av 1

Montage

Nyheter | 17/10/2012 16:44

Violentacrez har fått sparken och ska intervjuas i CNN, Adrian Chen hyllas och Reddit-snuskhumrar hängs ut. Det råder dramatik på nätet.

REDDIT. Den storm som blåste upp för en vecka sedan, då fleraanvändare på den sociala länktipsningssidan Reddit försvann till följd av hotom läckta identitetshandlingar och nyhetssidan Gawker förberedde publicering avett totalt karaktärsmord på Reddit-kändisen Violentacrez, har nu kulminerat.Bakom signaturen Violentacrez visade sig en 49-årig man vid namn MichaelBrutsch stå, och i Gawker-texten hävdar skribenten Adrian Chen att Brutsch gjort sigskyldig till en hel telefonkatalog av vidriga moraliska och etiska klavertramp.

Hans specialitet är att distribuera bilder på lättkläddaminderåriga flickor, men i rollen som Violentacrez har han också fungerat somen fontän av rasism, porr, våldsskildringar, misogyni, incest och andra,hittills okända, hädelser,” skrev Chen i sitt reportage.

På Reddit bemöttes texten med ett vulkanutbrott avmissnöjesyttringar. Där ansåg man det vara oetiskt att hänga ut en person somdittills opererat under anonymitet, och under en period var länkar till Gawkerförbjudna på hela sidan. Senare erkände man från officiellt håll attlänkförbudet var ett misstag men flera stora underforum på sidan tillåter fortfarande inte länkning tillnyhetssidan.

Enligt Reddits logik är det värre att hänga ut Violentacrezän att anonymt publicera smygtagna bilder på oskyldiga kvinnor, eftersom mandärmed underminerar Reddits funktion som fristad för folk som anonymtpublicerar smygtagna bilder på oskyldiga kvinnor. Och det är jag helt okejmed”, avslutade Chen sin text.

Bland medierna att rapportera om Gawkers avslöjandeåterfinns, förutom Nyheter24, namnkunniga publikationer som New York Times, TheGuardian och The Atlantic, men också nyhetssidor som The Huffington Post,BoingBoing och Slate. På den sistnämnda sidan kommenterade skribenten Amanda Hess avslöjandet med att fråga sig när rättssystemet ska hinnaikapp journalistiken på det här planet.

Internet är inte separat från det verkliga livet längre.Men trollen har rätt i en sak – samhällets övriga regler gäller inte alltiddär. Därför kan reportrar som Chen hjälpa till med att ställa nätets värstaförövare till svars i verkligheten, bland oss, där trakasserierna som pågår iyttrandefrihetens namn inte är lika uppskattade,” skrev hon.

Violentacrez, alias Michael Brutsch, förlorade sitt jobbefter att Chens text kom ut. Nu står han enligt egen utsago utan inkomst ochförsäkring, något som blir besvärligt eftersom hans fru inte är arbetsför.Användarkontot Violentacrez har raderats, men genom sitt offentligaReddit-konto har han hållit sina vänner och fans uppdaterade, och som reaktionpå det Brutsch går igenom har en insamling startats till hans förmån. Hittills har lite över 700 kronor samlats in.

På Reddit har Brutsch dessutom motsatt sig delar av Chens text. Där hävdar han bland annat att nakenbilderna inte alls varhans specialitet, att modereringen av bilder på minderåriga var hårdare än Chenfår det att framstå som samt att förbudet av Gawker-länkar inte alls var ensolidaritetshandling riktad mot honom utan en generell protest mot uthängningar.

Tumblr-bloggen Predditors, som vid tiden för publicering av Nyheter24:s förra artikel om detta låg nere, finns nu uppe igen. Där hängs ett antal skribenter på Reddits olika delar för smygtagna bilder på ovetande kvinnor ut, med personuppgifter och bilder. Händelseutvecklingen i övrigt kommer förmodligen få sig en spark framåt i kväll,då Brutsch ska intervjuas av CNN-programledaren Anderson Cooper. Cooper har tidigare gjort ett oroat inslag om Jailbait, Reddits underforum för bilder på lättklädda unga flickor. Kvällens intervju kan bli sevärd.