Mustaschprydda män på Movembers Facebook-sida
1 av 3
Mustaschprydda män på Movembers Facebook-sida
Feminister kritiseras för att kapa Movember för sina egna syften
2 av 3
Feminister kritiseras för att kapa Movember för sina egna syften
Kvinnohat fångas på Twitter av Tumblr-användaren Haley Cuerro
3 av 3
Kvinnohat fångas på Twitter av Tumblr-användaren Haley Cuerro

Kvinnor hjälper män - leder till könskrig på internet

I november uppmärksammar många prostatacancer genom att låta bli att raka sig. Men när kvinnor i veckan också ville delta - då blev det krig på internet.


Fakta om Movember

Under november månad varje år ber Movember män över hela världen att odla mustasch med syftet att samla in livsviktigt kapital och öka medvetenheten om mäns sundhetsfrågor, i synnerhet prostatacancer. Killar som deltar ("Mo Bros") hjälper till att förändra utseendet på mäns sundhet genom att själva bli gående, talande affischtavlor i 30 dagar i november och med ord och handlingar öka medvetenheten genom att främja privata och offentliga samtal kring den ofta ignorerade frågan om mäns sundhet. Källa: Movembers pressutskick

Två saker kan man lita på vad gäller kroppshår: det kliarnär det växer ut, och det väcker alltid känslor på internet. Nu har båda dessasaker inträffat igen. Detta i samband med att den för skäggväxt symboliskamånaden november inträdde – och en välgörenhetsbaserad idé utvecklades tillännu ett i linjen av könskrig som plågar internet.

Movember - för mustasch, mot cancer

Sedan slutet på 90-talet har välgörenhetseventet Movemberhållits årligen i november. Det går ut på att de delaktiga inleder månaden medett renrakat ansikte, för att sedan låta det växa ut i en mustig mustasch. Samtidigtförväntas deltagaren samla ihop pengar, som i sin tur går till forskning omprostatacancer. En av de svenska deltagarna är entreprenören Jocke Jardenberg,som på sin blogg skriver att cancer är skit.

– Jag tycker det är rimligt att ta alla tillfällen attbekämpa den, och hyllar verkligen initiativ som Rosa Bandet och Fuck Cancer.All cancer förtjänar ett finger i luften.

Kvinnor välkomnas

Välgörenhetsorganisationen bakom Movember går ut tydligt medatt de gärna ser även kvinnor engagerade i ämnet, trots att de generellt kanskehar lite svårare med att odla mustasch.

– Vi saluterar både de kvinnor som har förmågan att faktisktodla en riktig mustasch och de som stöttar männen i deras liv. Kvinnor är minstlika viktiga som män för Movember genom att de aktivt deltar, väckeruppmärksamhet kring mäns hälsa och får sin omgivning att donera pengar förprostatacancerforskning, säger Tom Rickard, Talesperson för Movember Sverige,till Nyheter24.

Inte alla håller med

Den inställningen delar emellertid inte alla. Under densenaste veckan har en gliring, riktad mot kvinnor som låter håret växa undernovember månad, retweetats nästan 18 000 gånger.

Som Daily Dot rapporterar är det inte den enda missnöjesyttringen i sammanhanget. Tumblr-bloggen Redefining Body Image har samlat ett antal tweets från personer som anser att kvinnor alltid bör rakasig, under november såväl som annars.

Hår - alltid provocerande

Reaktionen känns igen från i våras, då det svenska nätetdrabbade samman i konflikt över en hårig armhåla som skymtade i publikenframför Melodifestivalen. Personen bakom Redefining Body Image heter Haley Cuerro, och är konstnär. Hon säger att hon mest fått positiv feedback på sitt blogginlägg, men även kritik.

– Män har hört av sig och sagt att de inte tycker om när kvinnor inte rakar sig. Men det borde inte ha med saken att göra alls, utan kvinnor borde få göra precis som de själva vill utan att känna sig påverkade av män i sin omgivning, säger hon till Nyheter24.

Ny dimension på bråket

Bråket om kvinnors medverkan i Movember och No shave november harutvecklats bortom den här nivån, och antagit en dimension av feminister motantifeminister. Flera har uttryckt en känsla av att feministerna kommer och skafå även detta att handla om dem, till exempel Tumblr-användaren Hannah:

– Fan, kvinnor, strunta i att raka er året runt om ni vill.Men försök inte få den här månaden, som ska handla om prostatacancer, till enfeministisk kamp om er rätt att inte raka er, skriver hon.

Haley Cuerro tycker dock inte att det är feministerna som börjar, utan att problemet ligger hos de som gör kvinnors deltagande till ett problem.

– Det här borde inte vara en fråga om feminism, det håller jag med om. Men när kvinnor som väljer att inte raka sig möter den här sortens motstånd, får motta allt detta hat, så blir det en feministisk fråga, avslutar hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.