Kan detta bli nästa omslag av tungviktarmagasinet Time?
1 av 2
Kan detta bli nästa omslag av tungviktarmagasinet Time?
I alla fall om 4chan får bestämma.
2 av 2
I alla fall om 4chan får bestämma. - Foto: Montage AP/Time

Därför kan Nordkoreas diktator bli årets person

4chan röstar fram honom som årets viktigaste, och The Onion pekar ut honom som årets sexigaste. Synd bara att allt är på skoj.


Tre saker du inte visste om Kim Jong-un

  • Han är en basketfan, och har fotograferats med storheter som Toni Kukoc och Kobe Bryant.
  • Han ska enligt sydkoreansk media genomgått flera skönhetsingrepp för att mer likna sin ikoniska farfar, Kim Il-sung.
  • Hans födelsedag, den 1 januari, är en nationell helgdag i Nordkorea.
  • Källa: Time Newsfeed

    Han är kort, mysigt småtjock, har ett varmt leende – samtdiktator för ett av världens mest isolerade länder Nordkorea. Nu vill besökarna avnätanslagstavlan 4chan att Kim Jong-un ska bli utsedd till årets person, ochhamna på omslaget till magasinet Time. Och mycket talar för att de lyckas.

    2012 lackar mot sitt slut, och som vanligt drar detamerikanska veckomagasinet Time igång sin välkända årskrönika ”Person of theyear”. Det är en tradition som går tillbaks till 1927, och genom åren haromvälvande personer som Mahatma Gandhi, Josef Stalin och Mark Zuckerberg blivitutsedda.

    Time utser årets person själva, men det här året har manockså låtit läsarna rösta på vem man själv tycker borde krönas. På listan avvalbara kändisar finns digniteter som k-popstjärnan Psy, rekordhopparen FelixBaumgartner och den omstridda punktrion Pussy Riot med, och för närvarandeleder Egyptens president Muhammad Mursi omröstningen.

    Kim Jong-un tvåa

    Men som knapp tvåa ligger han, Nordkoreas diktator. KimJong-un tros vara mellan 29 och 30 år gammal, och som högste chef över denbisarra socialistregimen i öst har han en naturlig genväg till nätanslagstavlan4chans hjärta. Där har man nämligen länge fascinerats och roats avNordkorea, och senast 2010 attackröstade man fram landet som nästa stopp för tonårsstjärnanJustin Biebers turné.

    Nästan exakt samtidigt som Time twittrade ut artikeln om omröstningen, vid niotiden på måndagskvällen svensk tid, startades denförsta tråden på 4chan. ”Snälla, kan vi inte göra vår underbare ledare KimJong-un till Times årets person 2012?” skrev den anonyme trådstartaren, ochfick genast gensvar.

    I skrivande stund finns ett antal trådar på några av 4chansolika underforum som behandlar ämnet, och där peppar man varandra till attfortsätta rösta. Initiativet har dessutom tagits upp i ett flertal olikaunderdelar av Reddit.

    ”Allt jag vill är att Bästkorea (som Nordkorea ibland kallasav 4chan-besökare) ska få vinna någonting. De suger ju på allt,” skriveranvändaren Sbecker till exempel i en tråd.

    Konkurrerar med Egyptens president

    Det går inte så dåligt för de surfande busfröna heller. KimJong-un har gått från mitten av listan till en stabil andraplats, ochkonkurrerar nu endast med Egyptens kontroversiella president Muhammad Mursi. PåTwitter är reaktionerna starka mot att den sistnämnde ens får vara med listan, såsannolikheten finns att Kim Jong-un går om – omröstningen pågår ända till den12 december.

    Inte första gången 4chan busar

    Det här är inte första gången 4chan bråkar med Time och derasomröstningar. När magasinet 2008 lät sina besökare rösta fram listan över årets100 mest inflytelserika personer vann Christopher ”moot” Poole,nätanslagstavlans grundare, med hästlängder.

    Från Time hävdade man att inget fuffens hade hänt medomröstningen, men när det visade sig att begynnelsebokstäverna av de 21 förstanamnen på listan dessutom bildade orden ”marblecake also the game” (klockrena4chan-referenser) stod det tydligt och klart att forumets besökare lyckatsregissera alltihop.

    Samtidigt, på en helt annan del av internet, visade det sigpå tisdagsförmiddagen att en skämtnyhet från satirsidan The Onion återigenblivit tagen på allvar. Det var den statliga kinesiska tidningen People’s Daily som snappat upp The Onions två veckor gamla artikel där Kim Jong-un utnämnstill ”årets sexigaste levande man”.

    Det är inte ovanligt att nyhetsorgan i repressiva ländermisstar The Onions satiriska nyheter för att vara sanna. Senast i september återrapporteradeden iranska statliga nyhetsbyrån Fars att amerikaner hellre såg den iranskapresidenten Mahmoud Ahmadinejad som statsledare för USA än Barack Obama – helt utanatt inse att det var ett skämt.

    En sak är klar: Kim Jong-un är otroligt nog nästan hetareutanför Nordkoreas gränser än inne i det auktoritetsdyrkande landet just nu. Synd att det inte finns mer än ett par hundranätuppkopplingar i hela Nordkorea bara. Det här hade de ju älskat.

    /
    /
    /
    /
    De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
    Senaste nytt

    Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

    Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

    Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

    Pojke död – gick genom isen i Borlänge

    En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

    Huawei dubblerade sin vinst

    Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

    Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

    1 timme sedan
    Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

    Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

    1 timme sedan
    Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.