Twittrande poliser har blivit allt vanligare.
1 av 2
Twittrande poliser har blivit allt vanligare. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Plura Jonsson kritiserades för drogromantik i en polistweet.
2 av 2
Plura Jonsson kritiserades för drogromantik i en polistweet. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Nu granskas twitterpoliserna

Facebookinlägg om cannabismissbrukare som kollar på Simpsons och tweets om att Plura är drogromantiker. Nu ska sociala medier-poliserna granskas för vad de skrivit på nätet.


SVERIGE. Polisers närvaro på sociala medier som Facebook och Twitter har blivit allt vanligare och allt mer populärt. Men det finns en baksida. Nu ska bland annat poliserna bakom twitterkontot @Narkotikaroteln granskas av Justitieombudsmannen.

Anledningen är en tweet i samband med TV3-programmet "Pluras kök" där polisen beklagar sig över att programledaren Per "Plura" Jonsson och Tommy Körberg skämtar om att ta droger. 

Anmälaren påpekar att polismyndigheten inte ska ha rätt att "fälla omdömen om enskilda människors åsikter". Tweeten har försvarats av en av poliserna bakom det populära twitterkontot @YB_Sodermalm.

"Twitterkontot Narkotikaroteln har som namnet antyder i uppgift att stävja och förebygga narkotikabruk. I detta måste det väl ingå att tillåtas ha synpunkter? Även på den heliga graalen massmedier?", skrev Johan Säfström, yttre befäl, på SVT Debatt.

"En etta på socialbidrag"

Flera av polisens Facebooksidor har också anmälts. Upplands Väsby-polisen har bland annat skrivit följande efter en husrannsakan där man hittade cannabis:

"Problemet med cannabis är tyvärr relativt vanligt och som polis får man ofta se baksidorna av drogen. Det brukar sluta med att man sitter i en ostädad etta på socialbidrag, röker cannabis och tittar på Simpsons dagarna i ända och sällan förför sig att åstadkomma något konstruktivt. Don't do drugs mmmkaaay!".

Nu vill JO att polisen ska yttra sig om anmälningarna innan man kan gå vidare med fallet.

Här är Plura och Körbergs skämt om att röka på:


/
/
/
JO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.