Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu granskas twitterpoliserna

- 06/12/2012, 16:00
1 av 4

Faksimil / SCANPIX

Twittrande poliser har blivit allt vanligare.
2 av 4

Twittrande poliser har blivit allt vanligare.

JESSICA GOW / SCANPIX

Plura Jonsson kritiserades för drogromantik i en polistweet.
3 av 4

Plura Jonsson kritiserades för drogromantik i en polistweet.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Väsbypolisens cannabisinlägg.
4 av 4

Väsbypolisens cannabisinlägg.

Faksimil

Facebookinlägg om cannabismissbrukare som kollar på Simpsons och tweets om att Plura är drogromantiker. Nu ska sociala medier-poliserna granskas för vad de skrivit på nätet.

SVERIGE. Polisers närvaro på sociala medier som Facebook och Twitter har blivit allt vanligare och allt mer populärt. Men det finns en baksida. Nu ska bland annat poliserna bakom twitterkontot @Narkotikaroteln granskas av Justitieombudsmannen.

Anledningen är en tweet i samband med TV3-programmet "Pluras kök" där polisen beklagar sig över att programledaren Per "Plura" Jonsson och Tommy Körberg skämtar om att ta droger. 

Anmälaren påpekar att polismyndigheten inte ska ha rätt att "fälla omdömen om enskilda människors åsikter". Tweeten har försvarats av en av poliserna bakom det populära twitterkontot @YB_Sodermalm.

"Twitterkontot Narkotikaroteln har som namnet antyder i uppgift att stävja och förebygga narkotikabruk. I detta måste det väl ingå att tillåtas ha synpunkter? Även på den heliga graalen massmedier?", skrev Johan Säfström, yttre befäl, på SVT Debatt.

"En etta på socialbidrag"

Flera av polisens Facebooksidor har också anmälts. Upplands Väsby-polisen har bland annat skrivit följande efter en husrannsakan där man hittade cannabis:

"Problemet med cannabis är tyvärr relativt vanligt och som polis får man ofta se baksidorna av drogen. Det brukar sluta med att man sitter i en ostädad etta på socialbidrag, röker cannabis och tittar på Simpsons dagarna i ända och sällan förför sig att åstadkomma något konstruktivt. Don't do drugs mmmkaaay!".

Nu vill JO att polisen ska yttra sig om anmälningarna innan man kan gå vidare med fallet.

Här är Plura och Körbergs skämt om att röka på: