Om det blir en telefon som presenteras skulle den kunna se ut så här.
Om det blir en telefon som presenteras skulle den kunna se ut så här. - Foto: Bild: Mobileinformer / Youtube

I dag kan Facebook-telefonen avslöjas

I kväll kommer Facebook att hålla en presskonferens och aktien rusar av förväntan. Men vad är det egentligen företaget kommer att presentera?


Facebook och mobilen

425 miljoner människor använder Facebook i mobilen – och siffran ökar stadigt. Ett av det sociala nätverkets största utmaningar är att klura ut hur man ska kunna tjäna pengar på sina mobilanvändare.

Experter menar att det fortfarande är alldeles för stor skillnad mellan hur mycket folk använder Facebook-appen och hur mycket pengar man spenderar genom den.

I dag använder människor sin mobil mer än man ser på tv – ändå står mobilmarknaden bara för 2 procent av den totala reklamförsäljningen medan tv ligger på 40 procent.

I kväll klockan 19 kan Facebook presentera en ny reklamlösning – eller om man får tro förhandsspekulationerna: en helt ny telefon.

Rykten om en Facebook-telefon har länge surrat. Under hösten 2012 förnekade Mark Zuckerberg att en sådan var på gång, men nu har spekulationerna tagit fart igen.

Anledningen är att Facebook bjudit in till en pressträff i kväll klockan 19 svensk tid – utan att säga vad den ska handla om. Det enda företaget skrivit till journalister är "kom och se vad vi håller på att bygga".

MG Siegler på Tech Crunch tror att det kan röra sig om en telefonnyhet, något som fått Facebook-aktien att rusa de senaste dagarna.

"Flera källor har berättat för oss att de förväntar sig att någon sorts Facebook-telefon presenteras på tisdag (läs: i dag)," skriver Siegler .

Förvirrade förväntningar

Teknikexperten poängterar dock att det fortfarande finns många frågetecken inför presskonferensen.

"Det är oklart om det kommer att bli helt ny Facebook-hårdvara eller om de bara kommer att göra ett Facebook-operativsystem till någon annan tillverkares telefon".

Somliga spekulerar i att det kan bli något mindre explosivt som en iPad-app, men Jon Norwood på Washington Times har högre förväntningar:

"Oavsett vad som presenteras kommer det att vara stort. Det är osannolikt att Facebook skulle locka in journalister till en mystisk träff bara för att presentera ett nytt sätt att visa reklam på. Det är bara två veckor kvar till Facebooks kvartalsrapport så man vill nog verkligen inte göra en hel sal besviken."


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.