Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebooks utbetalning – är du en av mottagarna?

Det är oklart hur stor din del av kakan blir ...
1 av 2

Det är oklart hur stor din del av kakan blir ...

Christine Olsson / SCANPIX

Mejlet från Facebook som alltså INTE är spam.
2 av 2

Mejlet från Facebook som alltså INTE är spam.

Facebook

Nyheter | 28/01/2013 11:29

Ditt ansikte kan ha använts olagligt av Facebook – och nu kan du få kompensation. Det sociala nätverket har nämligen gått med på att betala ut 140 miljoner kronor.

Facebook anklagas för att ha brutit mot sekretesslagen genom att använda sina medlemmars ansikten i reklam. 

Och tydligen känner vd Mark Zuckerberg att det ligger något i anmälan, eftersom han valt en förlikning på 140 miljoner kronor för att slippa rättegång.

Vad innebär detta för dig? Jo, att en summa Facebook-pengar kan komma din väg. Det finns dock två hinder innan du kan skryta med att stå på Facebooks payroll:

1) Du måste fylla i en blankett i ett mejl skickat av Facebooks advokater. Detta förutsätter dock att du inte slängde mejlet i papperskorgen direkt, vilket många förmodligen gjort. Facebook har nämligen inte ansträngt sig för att få mejlet att skilja sig från ett vanligt spam-brev (se bild ovan).

2) Om så många fyller i blanketten att det blir "ekonomiskt orimligt" för Facebook att betala ut ersättning blir det inget alls till användarna. Då går förlikningspengarna i stället till välgörenhet.

Och med tanke på att det finns en miljard Facebook-användare och bara 140 miljoner kronor i potten är detta tyvärr ett sannolikt scenario. För er som fått mejlet är det är bara att hoppas att fler än Erik Berto nedan tvivlar på dess autencitet.