Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Slutet för Vita kränkta män - Facebook-sidan läggs ner

- 05/02/2013, 14:50
Sidan har 65 000 likes – men nu ska den bort.
1 av 3

Sidan har 65 000 likes – men nu ska den bort.

Facebook

Utdrag från (det andra) avskedsmeddelandet.
2 av 3

Utdrag från (det andra) avskedsmeddelandet.

Facebook

Kawa Zolfagary drog igång Facebook-sidan hösten 2011.
3 av 3

Kawa Zolfagary drog igång Facebook-sidan hösten 2011.

Privat

Vita kränkta män drev med rasism och kvinnofientlighet – men nu lägger en av Sveriges största Facebooksidor ner.
"Ni gnäller för mycket", skrev sajtens moderatorer – i ett inlägg som sedan togs bort.

I ett och ett halvt år har Vita kränkta män lagt upp bilder och citat från män som fått nog av invandrare och feminismMed drypande sarkasm har sajten citerat intoleranta åsikter, hot och påhopp och retat gallfeber på till exempel Flashback.

Samtidigt har Vita kränkta män även blivit anklagade för att göra just det man säger sig motverka – mobbning och näthat. En av sidans kritiker är Johannes Björk, doktorand i litteraturvetenskap, som på Aftonbladet Kultur skrev:

"Konceptet blir en uppsamlingsplats som efterapar samma logik den vill bekämpa. Motståndet mot näthat blir själv till näthat. Med den skillnad att den självgode belackaren har en ironisk gard där den kränkte bara har frustration".

Vita kränkta män startades i oktober 2011 av debattören Kawa Zolfagary och har uppmärksammats i flera medier. För tre veckor sedan hoppade Zolfagary av med motiveringen att det tog för mycket tid att moderera och han ville göra annat.

Det sades att sajten skulle leva vidare, men nu verkar det som Vita kränkta män - gjort sitt. I ett logginlägg publicerat kring lunchtid i dag skrev moderatorerna att sidan lägger ner eftersom läsarna "gnäller mer än Avpixlats kommentarsfält." 

Inlägget signerades med fyra namn, bland annat Kawa Zolfagarys. Men det raderades snabbt och vid 13.30 publicerades ett nytt inlägg, signerat "My Vingren med crew, Vita Kränkta Män".

Då var jämförelsen med den rasistanklagade nyhetssidan Avpixlat borttagen – precis som Kawa Zolfagarys underskrift. Men motiveringen om moderering kvarstår.

"VKM lägger nu ner. Det är inte en facerape eller ett dåligt skämt. Om vi hittar en teknisk lösning som gör att vi kan låsa kommentatorsfälten kommer sidan finnas kvar, annars stänger vi ner den. Att moderera kommentatorsfälten tar mycket tid, och framförallt energi."

Läs hela avskedsbrevet här.

När Nyheter24 kontaktade grundaren Kawa Zolfagary avböjde han att kommentera och hänvisade till My Vingren, som vi sökt utan framgång.