Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebook blockerade feministsajt: "Det var ett misstag"

- 15/05/2013, 13:46 -
Sofia (t.h) fick sin sida, "33 anledningar", blockaded av Facebook.
1 av 5

Sofia (t.h) fick sin sida, "33 anledningar", blockaded av Facebook.

Faksimil / Scanpix / Privat

Sidan innehöll bilder som ansågs stötande.
2 av 5

Sidan innehöll bilder som ansågs stötande.

33 anledningar

Nu pågår en massiv protestaktion mot Facebook – på Facebook.
3 av 5

Nu pågår en massiv protestaktion mot Facebook – på Facebook.

Scanpix

Även fast de användes i informativt syfte.
4 av 5

Även fast de användes i informativt syfte.

33 anledningar

Sofia Zackrisson
5 av 5

Sofia Zackrisson

Privat

Kritiken mot Facebook har varit enorm efter att en länkar till sajten "33 anledningar att vara feminist" blockerades. Nu visar det sig vara en miss. Samtidigt pågår en massiv kampanj mot Facebook – på Facebook.

STOCKHOLM. I går lade Sofia Zackrisson, 28, upp sin sida "33 anledningar" på Internet – och inom bara några timmar hade den delats av 21 000 personer på bland annat Facebook.

Länken som delades på Facebook försvann dock spårlöst och många förstod senare att den helt enkelt var blockerad av sajten.

Försvann upprepade gånger

Användare delade länken till sajten igen, både en andra och tredje gång, men även det försvann.

Facebooks censurering skapade stor debatt och Nyheter24:s Jack Werner skrev en krönika om det sociala nätverkets dubbelmoral som i skrivande stund har "gillats" närmare 10 000  gånger.

Nyheter24 pratade tidigare i dag med Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Norden, som då sa att han inte kunde uttala sig i specifika fall. Men bara några minuter ringde Fredriksson upp Nyheter24 och meddelade att blockeringen hade skett av misstag.

– Huvudkontoret i Dublin säger att sidan som har blockerats innehåller material som kan anses stötande men i det här sammanhanget var det okej, säger Fredriksson till Nyheter24.

Tidigare fällda bilder

Samtidigt pågår en massiv protestaktion på Facebook – mot Facebook – där man uppmanar användare att ladda upp en valfri bild från sajten för att protestera mot blockeringen. Tanken är att bilderna ska laddas upp mellan 20:00-22:00 under ondagskvällen. Evenemanget är nu uppe i drygt 10 000 deltagare.

Jan Fredriksson förklarar att Facebooks filter reagerade på innehållet i bilderna därav borttagningen från sidan.

– Anledningen till att sidan blockerades från början var för att någon, eller några, av bilderna hade blivit fällda av Facebook sedan tidigare. Därför låg det inne en automatiskt blockering som filtrerade bort sidan

Så nu kan man dela länken igen?

– Det kommer man kunna göra. Med tanke på att det är teknik så vet jag inte exakt när, men inom en kvart ska det kunna gå.

När vi når sajtens skribent och upphovsman, Sofia Zackrisson, blir hon förvånad över beskedet.

– Jag har inte kunnat få tag på Jan Fredriksson, det är konstigt att inte få svar när det är jag själv som har sidan som har blivit blockad. Huvudsaken är att de har fixat det här, säger hon till Nyheter24.

– Men är det verkligen bara ett misstag med tanke på att det bara är en länk till en extern sida? avslutar hon.