Måndag 17 Maj
Stockholm

Bojkott efter kvinnohat - då backade Facebook

Några av bilderna som anmälts.
1 av 12
Några av bilderna som anmälts. Foto: Faksimil Facebook
Flera av bilderna som WAM reagerat på handlar om Rihanna och Chris Brown.
2 av 12
Flera av bilderna som WAM reagerat på handlar om Rihanna och Chris Brown. Foto: Faksimil Facebook / WAM
3 av 12
4 av 12
5 av 12
En Facebookgrupp startad för att "förklara" våldtäkter i Indien.
6 av 12
En Facebookgrupp startad för att "förklara" våldtäkter i Indien. Foto: Faksimil Facebook / WAM
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Flera brittiska företag valde att dra tillbaka sina annonser från Facebook. Anledningen? "Skämt" om kvinnomisshandel och våldtäkt togs inte bort - tills nu.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Alla tjejer är horor"

I april skrev Nyheter24 om den svenska Facebookgruppen "Alla tjejer är horor". Den ledde till starka reaktioner och mängder av anmälningar - men Facebook vägrade ta bort den. Till slut kom det in en polisanmälan och då togs gruppen bort. Det är oklart om detta gjordes av Facebook eller gruppskaparen.

Kvinnohat, "skämt" om kvinnomisshandel och våldtäkt. Inget av detta har togs bort av Facebook. En kampanj lanserad av konsumenter ledde till att 15 företag, däribland bilföretaget Nissan och banken Nationwide, drog tillbaka sina annonser från Facebook.

Kampanjen startades av bland andra Women Action & the Media (WAM) och författaren Soraya Chemaly och involverade över 100 organisationer på ett eller annat sätt. Över 50 000 tweets har skrivits under hashtaget #fbrape enligt Marketing Magazine.

"Inte fungerat"

Sent på tisdagskvällen meddelade WAM att Facebook backat och att de nu ska se över sina rutiner.

"De senaste dagarna har det blivit tydligt att våra system för att identifiera och radera hatiska inlägg inte fungerat så effektivt som vi skulle vilja, speciellt när det gäller kvinnohat", skriver Facebooks Marne Levine som är ansvarig för policyfrågor, i ett uttalande.

Nu ska man bland annat se över riktlinjerna, öka utbildningen för moderatorer och bjuda in olika rättighetsgrupper för att hjälpa till med arbetet.

Bland de bilder som fått WAM att reagera och ta ställning mot det sociala mediet återfanns flera som "skämtade" om artisten Rihanna och att hon slagits av sin ex-pojkvän Chris Brown.

Så här twittrar kvinnorättsgruppen efter beskedet:

Klicka vidare i bildspelet för exempel på de bilder och grupper som WAM tagit ställning mot.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela