Nyheter24 träffar Tankafetasts "talesperson" på Arlanda.
1 av 6
Nyheter24 träffar Tankafetasts "talesperson" på Arlanda. - Foto: Nyheter24 / Faksimil
Talespersonen säger inte sitt namn - och visar inte sitt ansikte.
2 av 6
Talespersonen säger inte sitt namn - och visar inte sitt ansikte. - Foto: Nyheter24
På Tankafetast länkas användarna till torrentfiler.
3 av 6
På Tankafetast länkas användarna till torrentfiler.
En administratör från Tankafetast hämtades av polis i april.
4 av 6
En administratör från Tankafetast hämtades av polis i april.
Tankafetast ville hjälpa Undertexter.
5 av 6
Tankafetast ville hjälpa Undertexter. - Foto: Faksimil / Montage
Webbhotellet PRQ:s källarlokal i Stockholm.
6 av 6
Webbhotellet PRQ:s källarlokal i Stockholm. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

"Varje gång de går på oss blir vi starkare"

De har haft ett händelserikt år bakom sig med razzia och en admin som plockades in på förhör. I all hemlighet träffade Nyheter24 en av Tankafetasts talespersoner på Arlanda flygplats.


Inga krav på länder

I samband med jakten på Pirate Bay och Wikileaks har diskussionen om vilka länder liknande sajter använder sig av för att skydda sig från upphovsrättsindustrin. Men Tankafetast har inga egentliga krav på vilka länder man ska gömma hårdvaran i.

– Nej, det har inte lagts så mycket vikt kring det, just för att fokus varit att det ska fungera. Men skulle det vara så att det går så långt att man måste muta sig in så tror jag inte att någon velat det. Det är egentligen i de länderna det är bäst skydd, men det är också där det är farligast för även den andra sidan kan muta sig fram, säger talespersonen.

STOCKHOLM. Den 22 februari 2012: Beskedet om att Tankafetast ska läggas ned basunerades ut på nätet. Samtidigt uppmanade de alla som ville att torrentsajten skulle leva vidare att stötta Piratpartiet. Men det tog inte slut där.

Det var då gruppen som nu styr och ställer bakom kulisserna tog över stafettpinnen.

Den 12 juli 2013: På Arlanda flygplats träffar Nyheter24 en man som agerar talesperson – anonymt och i hemlighet – åt Tankafetast.com. Den enda kontakt vi haft är via sms till ett okänt mobilnummer, ett nummer som sajtens crew mejlat över. Det hör till ovanligheterna att någon ur gänget ställer upp på att bli intervjuad.

Mannen presenterar sig aldrig med namn och vill inte vara med på bild. I stället går han under namnet Almighty. Ett nick som används av flera av personerna bakom sajten. Han hjälper dem med bland annat kommunikation utåt och även hjälp i juridiska frågor.

Han har dock även bra koll på hur arbetet går till och vilka som utför det. Det handlar om 20-25 personer, fyra av dem är tjejer. De flesta följer dock stereotypen: "unga finniga killar som gillar att sitta vid datorn och spela".

Så startade allt

När sajten grundades i juli 2010 var det dock bara en ensam kille som låg bakom.

– Sajten kom som en idé från när Tankafett stängdes ned. Han som skapade Tankafetast såg att Tankafett stängdes ned och satt och jobbade med en liknande sajt. Han tog då namnet Tankafetast och skrev "det nya Tankafett" i titeln. Då blev det ganska naturligt att många trodde att de bara bytt namn – det blev en boost i början, berättar talespersonen.

När sajten blev för stor klev en grupp som ville tjäna pengar på allt in. Men i takt med att de kände sig mer och mer oroade för ett tillslag valde de att lämna över allt. Det var då dagens grupp klev in.

Razzian som blev världsnyhet

I oktober förra året blev en razzia mot det beryktade webbhotellet PRQ en världsnyhet. Bland annat eftersom både Pirate Bay och Wikileaks haft servrar där. Polisen stormade in, beslagtog tre servrar som tillhörde Tankafetast och sedan bevakades PRQ:s kontor dygnet runt. Vissa sajter låg nere i två veckor.

– Vi var faktiskt inte beredda överhuvudtaget på att det skulle bli en razzia mot servrarna, i alla fall inte utan förvarning. Det var ingen som kontaktat sajten, admins eller webbhotell – ingenting. 

Men någon större skada innebar det inte.

– Så fort de drog ur elen var de servrarna tomma. De var egentligen bara tomma skal, som en mellanhand. Det fanns ju ingenting på dem, säger Almighty.

Framför allt var Tankafetast-gänget upprörda för att andra drabbades av tillslaget.

– Det var ett övergrepp på rättssamhället att bete sig på det sättet. Det är en sak att gå och hämta servrar som är föremål för en utredning. Men att stänga ned mängder av andra hemsidor. De företagen ska inte behöva drabbas i över två veckor.

Razzian ledde i alla fall till att den allra största delen av verksamheten rent fysiskt flyttade till andra länder. Majoriteten av gruppen bakom Tankafetast befinner sig dock i Sverige. Men servrarna står i fem olika länder.

"Det kanske var skrämseltaktik"

I april kom dock nästa slag mot sajten. En av administratörerna, som egentligen inte har med själva innehållet att göra, togs in till förhör.

– Han som var intagen har varit ganska aktiv och öppen med vem han är. Men de har egentligen inte gjort något som kan knyta dem till vad som kan vara medhjälp till medhjälp till medhjälp eller vad det nu blir. 

Almighty hävdar att förhöret var stelt, som att det gick efter ett manus. 

– Han tyckte det var olustigt men gick därifrån skrattandes och undrade "vad har jag gjort här?". Det kanske var skrämseltaktik, jag vet inte. Det funkade inte så bra. Jag tror inte det var någon som hoppade av.

Än så länge har det inte blivit något efterspel vare sig när det gäller razzian eller förhöret.

I stället har fanskaran och stödet bara växt och växt.

– Folk blir väldigt irriterade, och tycker att det inte får gå till så.

"Skjuter man av ett huvud kommer det två till"

Till en början sjönk besökssiffrorna något när Tankafetast kom upp igen efter razzian. Men sen har det ökat igen. Vad som gång på gång visar sig är att "folket" är med de som vill tillåta fildelning, menar Almighty. Personer som tycker det är orimligt att polisen lägger resurser på att jag torrentsajter och fildelare – pengar som kunde lagts på brottsbekämpning på gator och torg.

– Det är lite som Vietnamkriget. Amerikanerna hade aldrig kunnat vinna det kriget för de hade ju inte befolkningen med sig. Har man inte folket med sig eller till och med går till attack mot befolkningen förlorar man. Det är omöjligt, säger han och fortsätter:

– De är i underläge och vi i överläge egentligen. Varje gång de går på oss blir vi starkare. Skjuter man av ett huvud kommer det två till. Skulle de lyckas ta ned sajten kommer det komma upp tre-fyra sajter till.

"Vi har aktiva sverigedemokrater"

I samband med polisens tillslag mot Undertexter.se, som Nyheter24 skrev om i veckan, uppmanade Tankafetast sina drygt 105 000 Facebookfans att bli medlemmar i Piratpartiet. Men det betyder inte att gruppen bakom består av trogna piratpartister. Snarare tvärtom.

– Det är något av en självbevarelsedrift. Om sajten ska överleva så behöver någonting göras i samhället. Det finns egentligen ingen koppling till Piratpartiet, säger Almighty och fortsätter:

– Vi har aktiva sverigedemokrater, flera inom Socialdemokraterna, någon moderat. Vi har egentligen någon från varje parti i riksdagen.

När Undertexter blev föremål för en razzia tidigare i veckan erbjöd Tankafetastgänget snabbt hjälp på sin Facebooksida. Och det är faktiskt inget ovanligt.

– Vi har stöttat några sajter här och där med expertis för att communityn som helhet ska överleva.

Flera av de som jobbar med Tankafetast sysslar dessutom med en del sidoprojekt och hjälper andra.

– Det har varit ett visst utbyte av personal om man ska säga så.

Undertexter har nu startat en insamling för att kunna lägga upp sajten igen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.