Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Falsk Facebookvarning har delats 11 000 gånger – "Är helt påhittat"

- 12/08/2013, 16:36 -
Polisen vet inte vem som ligger bakom ryktet.
1 av 2

Polisen vet inte vem som ligger bakom ryktet.

Det här meddelandet har skapat osäkerhet i Västerbotten.
2 av 2

Det här meddelandet har skapat osäkerhet i Västerbotten.

"Utländska ligor kidnappar barn i Västerbotten". Den informationen har upprört ett helt samhälle och delats 11 000 gånger på Facebook.
– Det här är helt påhittat, säger Christina Nejdebro vid Västerbottenspolisen.

VÄSTERBOTTEN. Polisen i Västerbotten är nerringd efter en Facebookvarning som säger att en utländsk liga är på plats i området för att röva bort barn och hundar. Enligt Facebookstatusen, som delats över 11 000 gånger, är ligan på jakt efter fysiskt starka barn som kan användas som "kampbarn" i Polen.

Barnen ska säljas och sedan ställa upp i matcher mot andra barn som slutar först när det ena barnet ligger. En grå skåpbil, en Volvokombi och en moped sägs senast ha setts i Åsele och personer uppmanas att dela inlägget.

"Finns absolut ingen grund"

Inlägget har tvingat polisen att gå ut med en dementi – men det har inte hindrat ryktesspridningen. Fortfarande inkommer samtal och inlägget har fått tusentals spridningar bara under eftermiddagen.

Christina Nejdebro vid Västerbottenspolisen förklarar att informationen om den utländska ligan är helt påhittad.

– Det finns absolut ingen grund för det här. Det finns ingen liga som kidnappar barn i Västerbotten, säger Nejdebro till Nyheter24, och fortsätter:

– Det är väldigt onödigt att folk blir oroliga och rädda i onödan. Samtidigt är det fascinerande hur ett rykte kan få ett helt samhälle att bli involverat.

Hur gör ni för att stoppa spridningen?

– Vi försöker dementera så gott vi kan i de kanaler vi har.

Kan det bli aktuellt att spåra ryktet?

– Nej, inte i nuläget.