Efter självmorden – Ask.fm byter säkerhetsrutiner

Chattsajten Ask.fm har fått hård kritik sedan flera unga tagit sina liv på grund av nätmobbing. Nu har sajten infört flera förändringar för att förhindra att det händer igen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Hannah, 14, hängde sig

"Hoppas du får cancer", "Gör oss alla en tjänst och ta livet av dig" och "Din feta slyna". Hoten och hatmeddelandena på Ask.fm drev 14-åriga Hannah Smith till självmord. Händelsen fick stor uppmärksamhet världen över – men mobbarna fortsatte att hata även efter hennes död.

Ett nätforum startade en kampanj vars mål var att förstöra 14-åringens minnessida på Facebook

Ask.fm

Ask.fm är en sajt med bas i Lettland som har över 60 miljoner användare. Idén är att användarna skapar en egen sida med personlig information och bild. Därefter kan vem som helst gå in och ställa frågor – helt anonymt. I många fall fungerar det bra, men tjänsten har i flera uppmärksammade fall använts till sexuella trakasserier, mobbning och mordhot.

Den 5 augusti hängde sig 14-åriga Hannah Smith efter att ha blivit mobbad på chattsajten Ask.fm. Det var det femte självmordet bland unga på kort tid som kan kopplas till nätmobbning på chattsajten.

Svenska Izabella Axelsson, 14, är också en av de som har tvingats uppleva mobbningen på Ask.fm. När hon inte längre orkade gå till skolan såg mobbarna till att flytta trakasserierna från skolans korridorer – till chattsajten. 

– Jag har fått mycket mobbning så jag har varit hemma i flera veckor nu och skolan tar mig inte på allvar, sa hon till Nyheter24 då.

Ska granska kommentarer inom 24 timmar

Efter Hannahs självmord krävde hennes pappa Dave att Ask.fm skulle läggas ned. Nu har man vidtagit åtgärder för att stoppa näthatet mot unga.

Enligt BBC har Ask.fm genomfört flera ändringar som ska främja säkerheten på sajten. Företaget ska bland annat granska alla anmälningar inom 24 timmar. Det ska numera även gå att anmäla kommentarer som räknas som "mobbning" eller "trakasserier".

Pappan positiv till ändringarna

Den Lettlandbaserade sajten ska även anställa mer personal, däribland en säkerhetsansvarig, som ska moderera kommentarerna på Ask.fm.

Förändringarna välkomnas av Hannah Smiths pappa Dave.

– Jag tycker att det är för sent, men det är inte för lite. De tar faktiskt ett steg fram och gör saker säkrare för barn på nätet, säger han till BBC.

Frågan är hur snabbt det går

John Carr, rådgivare åt regering i barnsäkerhetsfrågor, anser att Ask.fm rör sig åt rätt håll. Men att förändringarna som ska införas  i september kommer att kräva resurser.

– Antalet moderatorer de anställer samt hur snabbt de kan utbildas kommer att bli avgörande, säger han till BBC.

/
/
/
/