Anette Holmqvist.
Anette Holmqvist. - Foto: Privat

"I sin iver att hjälpa till delar folk vad som helst utan att tänka efter"

Allt fler elever får en egen dator i skolan men kompetensen om sociala medier och källkritik på nätet är undermålig hos många lärare.
– Elever bör klara av att bedöma vad man ska sprida och inte, säger Anette Holmqvist, källkritik-expert och undervisningsråd på Skolverket.


Facebookfails vi minns

Simon och kidnappningen
Ett Facebookinlägg med texten "Har någon sett våran Simon?" delades över 20 000 gånger. Informationen fick hans vänner och familj att tro att han blivit kidnappad. I själva verket satt han hemma och pluggade. 

Barnligan i Västerbotten
En utländsk barnliga påstods kidnappa barn i Västerbotten. Varningen om ligan fick 11 000 delningar på Facebook och visade sig vara en ren bluff

hotad kvinna avslöjad
En kvinna med skyddad identitet blev avslöjad efter att exmaken efterlyst sitt försvunna barn via Facebook  Efterlysningen spreds snabbt och ledde maken till den hotade kvinnan.

Nio ungdomar har tagit sina liv efter att ha nätmobbats på chattsajten Ask.fm. Enligt en rapport från Friends har 45 procent av Sveriges elever någon gång blivit kränkta på nätet. Och polisen får med jämna mellanrum gå ut och varna för falska Facebook-efterlysningar

Samtidigt som allt fler elever får en egen dator i skolan halkar källkritiksutbildningen och undervisningen om säkerhet på internet efter. Just källkritik är en av de färdigheter som lyfts fram som mest centrala i läroplanen. En undersökning från Skolverket visar dock att behovet av kompetensutveckling inom skolan är stort.

Hela klasser med datorer

Fyra av tio lärare undervisar i dag inte om källkritik, kränkningar och säkerhet på internet. Detta trots att många av dem undervisar klasser där varje elev har en dator.

–  Det går inte i den takt jag skulle önska. Men det blir bättre och bättre och det är ett ämne som diskuteras allt mer i skolorna, säger Anette Holmqvist, undervisningsråd och ansvarig för frågor som rör källkritik och säkerhet på internet på Skolverket, till Nyheter24.

Folk delar utan att ha klickat på länken

Holmqvist har varit med och startat Skolverkets Kolla Källan och anser att skolan behöver arbeta mer med undervisning om nätet. Dels för att kunna sålla bland information till skolmaterial, men även för att undvika nätmobbning. Till exempel av den typ som drabbade 17-årige Simon. Någon eller några startade en falsk Facebook-profil där de skrev att han blivit kidnappad – en bluff över 20 000 människor gick på.

– Elever bör klara av att bedöma vad man ska sprida och inte. Oftast vill folk inget illa, det handlar om att folk gärna vill hjälpa till. I sin iver att hjälpa till delar folk vad som helst utan att tänka efter, säger Holmqvist, och fortsätter:

– I dag retweetar och Facebook-delar människor saker utan att ens ha klickat på länken i texten. Det går för fort och källkritiken finns inte med. 

Vad beror det på?

– Jag tror att det beror på hastigheten och det otroligt snabba flödet. Man har även många vänner som kanske redan gillat eller delat och det blir som en slags försäkring om att det som står i länken stämmer.  

Hur ska undervisningen bli bättre?

– Genom att alla lärare pratar om det här. Att man tar upp det varje gång man låter sina elever arbeta framför en dator och kommer i kontakt med sociala medier. Det gäller att eleverna blir mer källkritiska på internet än de vuxna som delar de här efterlysningarna i dag.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.