Kanadensiske författaren och entreprenören plockar bort barnen från nätet.
1 av 3
Kanadensiske författaren och entreprenören plockar bort barnen från nätet. - Foto: Ryan McLaughlin
Ryan med frun Maggie.
2 av 3
Ryan med frun Maggie. - Foto: Ryan McLaughlin
Delar du allt på Facebook?
3 av 3
Delar du allt på Facebook? - Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

"Därför raderar jag mina barn från internet"

Ryan McLaughlin hade lagt upp bilder av hela sina barns uppväxt – sedan bestämde han sig.


Ur McLaughlins inlägg:

"Det kan vara oundvikligt att de när de växer upp och får kameror och sociala medier kommer dela alla små detaljer om sina liv, samtidigt som Facebook och Google använder allt för annonser. Och då får det väl vara så, det är så världen ser ut. Som deras pappa känner jag inte att mitt jobb är att isolera mina barn från världen, utan snarare att ta så bra om hand om deras framtida jag som jag kan".

Läs hela inlägget här.

Att dela bilder på sina barn på sociala medier kan säkert ses som naturligt av många. Men det finns anledning att vara mer återhållsam. Det menar kandensiska Ryan McLaughlin, som bestämde sig för att helt radera sina barn från nätet.

Då hade han i stort sett delat med sig av hela deras första år i livet (hans äldsta barn är 3,5 år).

– Om det bara handlat om rätten att vara privat gentemot främlingar på internet tror jag inte att jag hade ändrat mig. Men när man slår ihop det med det växande problemet av företag som samlar in användardata för profilering och annonser blir det en större fråga, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Förr eller senare kommer mina barn själva behöva tampas med den här frågan oavsett vad jag tycker, men jag insåg att jag inte ville tvinga in dem i det från början.

"Största hindret att försöka komma ihåg alla ställen"

Till sist var det ett lätt beslut, menar McLaughlin. För det var han som alltid förespråkat och skött delningen av bilder och annat.

– Min fru är ingen stor användare av sociala medier. Om något så förespråkade hon att ta bort barnen innan mig.

När beslutet väl var taget var det så dags att börja plocka ned material på barnen. Bild efter bild, videoklipp efter videoklipp.

– Det största hindret är att försöka komma ihåg alla ställen där man lagt upp bilder. Min äldsta är 3,5 år så det är en ganska lång tid som jag hunnit sprida ut bilder och klipp. Jag tror inte att jag kommer att lyckas ta bort dem helt – det är nästintill omöjligt på grund av cache och webbarkiv, säger McLaughlin och fortsätter:

– Men jag kan få bort dem från allmänhetens öga och bort från applikationer som kan använda deras identitet på sådana sätt som de själva skulle ångra i framtiden.

Vissa har klagat

I veckan bloggade han själv om sitt lilla projekt. Texten plockades upp av bland annat sajten Gizmodo som lät honom publicera inlägget i sin helhet. Mottagandet har varit blandat. Vissa har reagerat på att han skulle försöka sätta sig över andra föräldrar som glatt fortsätter dela bilder.

– Det är inte min mening. Jag tror på att vi som föräldrar måste ta beslut om våra barn och jag kan inte bedöma andra vad andra föräldrar gör.

Enligt McLaughlin har dock många hört av sig och sagt att de redan praktiserar hans idé. Andra har sagt att de gått och tänkt tanken men nu kommer att börja ta bort bilder de lagt upp, efter att de läst inlägget.

"Internet glömmer aldrig"

Han vill inte stoppa det "dela allting online"-samhälle som vi alla lever i, tvärtom skulle han inte ens vilja om han kunde göra det. Men man måste som förälder vara medveten om vilka som kan ta del av bilder som läggs upp på nätet.

– Så länge du inte håller dina familjebilder och -filmer helt borta från nätet finns det ingen kombination av sekretessinställningar som skyddar dem helt.

McLaughlin har dock ett par tips till föräldrar som vill vara mer noggranna.

– Man kan minska risken genom att göra enkla saker som att inte använda gratistjänster från tredje part. Och att alltid komma ihåg att fastän du kan lägga upp och sen glömma det, glömmer Internet aldrig.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!