Poliser, glöm era hemliga grupper – nu får ni ett eget Facebook

Massiv kritik och skandalrubriker. Det var vad som mötte polisen efter att den hemliga Facebookgruppen UMF avslöjats. Men snart kan poliserna byta sajt – det sociala mediet BlueLine siktar på att bli polisernas eget Facebook.


Polisens hemliga Facebookgrupp

Den 24 oktober avslöjade Expressen att över 5 000 svenska poliser är med i en hemlig Facebookgrupp kallad UMF (underbetalda, missnöjda, förbannade).

I gruppen, som funnits sedan februari 2012, har flera medlemmar gått till hård attack mot chefer och kändisar. Teveprofilen Elisabet Höglund hånas bland annat för sitt utseende och kallas "häxa" som "inte behöver ringa 112". Även Nyheter24:s nöjesredaktör och krönikör Quetzala Blanco har hängts ut med hånfulla kommentarer.

En av medlemmarna i gruppen är Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen och en av personerna bakom det välkända Twitterkontot @YB_Sodermalm. I en lång intervju med Nyheter24 berättar han om gruppens syfte, varför han inte vill att den stängs och varför han inte har agerat mot de hånfulla kommentarerna.

Först tyckte polisens bedrägericenter(!) att det var en bra idé att skapa en hemlig Facebookgrupp för att "bolla idéer och tankar". Något som totalsågades av Patrik Thunholm, polis och doktorand i informationssäkerhet. 

Sedan avslöjade Expressen att över 5 000 poliser har en hemlig Facebookgrupp vid namn UMF (underbetalda, missnöjda, förbannade). Gruppens syfte är, enligt skaparna, att diskutera polisens vardag samt fackliga frågor. Men det har även förekommit hatiska och hånfulla inlägg mot både chefer och kända profiler. 

Dela tips om till exempel utrustning

Kritiken som följt har dels riktat in sig på polisernas agerande på Facebook – och dels på att poliser över huvud taget använder sig av hemliga Facebookgrupper. 

En som vill ändra på hur polisen använder sociala medier är Bill Bratton, tidigare känd polischef i Boston, New York och Los Angeles. Han har släppt BlueLine – ett socialt nätverk som siktar på att bli ett Facebook för poliser och polismyndigheter. På mindre än en månad har sajten fått över 1 000 medlemmar. 

– Vi vill inte vara Facebook i det avseendet att man ska posta familjebilder. I stället är målet att dela fikasnacksinformation som tips på utrustning, policys och poliskultur, säger Bratton till Mashable.

Vill öppna det för hela världen

Den som vill bli medlem måste gå igenom en relativt omfattande registreringsprocess för att försäkra att man verkligen är polis. Sedan kan man, med korrekt namn och arbetsplats utskrivet i profilen, dela information och chatta med andra poliser. Sajten erbjuder dessutom en tjänst som gör det möjligt att hålla videokonferenser med upp till tolv personer samtidigt.

Enligt Bratton är det möjligt att dela filer över nätverket, men det är förbjudet att publicera information om misstänkta samt utredningsmaterial. I nuläget är BlueLine endast tillgängligt för poliser i USA. Men grundarens mål är att öppna nätverket för poliser världen över. 

Steve Ward, som varit med i Seattles SWAT-team i 13 år, är positiv till BlueLine. Enligt Ward finns det över 15 000 poliskontor i USA som skulle ha nytta av nätverket.

– Ju mer vi kan få dessa människor att förstå och dela träning och övningar, desto bättre, säger han enligt Mashable.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!