Tisdag 25 Jan
Stockholm

Är Facebooks jakt på Snapchat över nu?

Har Zuckerberg hittat ett annat sätt att sno Snapchats användare?
1 av 5
Har Zuckerberg hittat ett annat sätt att sno Snapchats användare?. Foto: Montage / TT BILD
Kevin Systrom på torsdagens pressevent.
2 av 5
Kevin Systrom på torsdagens pressevent. Foto: AP / TT BILD
Här är nya "Instagram Direct".
3 av 5
Här är nya "Instagram Direct". Foto: AP / TT BILD
Snapchat-vd:n Evan Spiegel.
4 av 5
Snapchat-vd:n Evan Spiegel. Foto: AP / TT BILD
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
5 av 5
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: AP / TT BILD

Instagram har infört möjligheten att skicka bilder och korta klipp som privata meddelanden. Frågan är om ägaren Facebook därmed gett upp jakten på uppstickaren Snapchat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Snapchat – ett litet företag

Företaget värderas till cirka 26 miljarder kronor – men Snapchat har bara tjugotalet anställda. Här kan du få veta mer om dessa personer.

NEW YORK. På torsdagen presenterades "Instagram Direct" – en funktion i den senaste uppdateringen av bildappen Instagram som gör det möjligt att skicka privata meddelanden. Detta även i form av bilder och filmklipp.

Beskedet kom på ett "hemligt" event i New York och presenterades av vd:n Kevin Systrom. Idén bakom funktionen är att användare inte alltid vill dela en bild med samtliga följare utan kanske en enskild person eller en mindre grupp.

Finns inga filter

Detta möjliggörs nu. Det går även att skicka bilder till personer som inte följer en själv, men då måste de acceptera att de ska ta emot just den bilden eller det klippet. Det går att använda Instagram Direct även om man har ett privat konto.

Dessutom finns det inget filter för vilken typ av bilder man kan skicka till varandra. Det enda som kan få en bild nedplockad och ett konto anmält är om mottagaren väljer att rapportera det.

Låter det inte lite som Snapchat? Jo. Och efter ihärdiga försök att köpa den nya succéappen verkar Facebook, Instagrams ägare, nu valt en annan väg.

"Evan Spiegel har nog ångest"

Lance Ulanoff, skribent på tekniksajten Mashable, konstaterar i en analys att Instagram Direct innebär slutet på försöken att köpa upp Snapchat.

"Evan Spiegel (grundare och vd Snapchat, reds. anm.) har nog lite ångest just nu. Visst, Instagram Direct är inget omedelbart hot, men Spiegel vet att Mark Zuckerberg anser att Snapchats användarbas är värd mycket. När vissa av Snapchats signaturfunktioner börjar dyka upp i Instagram Direct, vet Spiegel att uppvaktningen officiellt är över", skriver han.

I november skrev Nyheter24 om att Facebook lagt ett bud på Snapchat på hela 20 miljarder kronor. Grundaren Spiegel tackade nej.

Kommentera
Kopiera länk
Dela