Onsdag 22 Sep
Stockholm

Grattis på tioårsdagen, Facebook – här är dina tio största problem

Facebook för tio år sedan. Klicka vidare för att se utvecklingen genom åren.
1 av 9
Facebook för tio år sedan. Klicka vidare för att se utvecklingen genom åren. Foto:
2005.
2 av 9
2005. Foto:
2006.
3 av 9
2006. Foto:
2007.
4 av 9
2007. Foto:
2008.
5 av 9
2008. Foto:
2009.
6 av 9
2009. Foto:
2010.
7 av 9
2010. Foto:
2011.
8 av 9
2011. Foto:
Facebook i dag.
9 av 9
Facebook i dag. Foto:

På tisdagen är det tio år sedan portarna till Facebook slogs upp. Nyheter24 passar på att gratta – genom att lista vad som i dag är sämst med det sociala nätverket.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Zuckerberg: "Vi brydde oss mer"

Facebookgrundaren och vd:n Mark Zuckerberg har skrivit ett långt inlägg på tioårsdagen. Om hur allt började och vad som hänt fram till i dag.

Tio år. Så länge har det gått sedan Mark Zuckerberg med sina kompisar startade Facebook. The Harvard Crimson blev den 9 februari 2004 första tidning någonsin att skriva om sajten, som nu har mer än en miljard användare.

Nyheter24 vill givetvis uppmärksamma tioårsdagen – med att lista de saker som är sämst med det sociala nätverket:

Puffen

Den kanske fyllde något slags syfte när det bara gick att skriva på varandras vägg (men inte skicka meddelanden). Men "poke"-funktionen känns som Playahead 2003. År 2014 känns den mest gammal, malplacerad och värdelös.

Allt går att gilla

Seriöst, varför vill man gilla att någon kompis blivit vän med någon? Att en person gått med i ett event eller en grupp? Snart går det väl att trycka like på någons like.

Ordningen i flödet

Sedan de senaste uppdateringarna av Facebook spelar det inte längre någon roll om man ställt in sitt flöde på att visa "senaste". Det är ändå de uppdateringar med mest reaktioner som syns mest i flödet. Vi som inte bara vill se de största spammarna får väl börja gå in på varje person profil för profil.

Inget är hemligt

Alla meddelanden sparas, alla bilder tillhör Facebook, inget går att radera ens när personer dött. Ja, till och med det vi skriver in i statusfältet och sedan raderar sparas av det sociala nätverket. Det finns förmodligen redan hos NSA.

Policyn

Våldtäktsskämt? Det är lugnt. Uthängning av halvnakna minderåriga tjejer? Äsch, det är okej. En AMNINGSBILD? Eller en bild på något som ser ut som ett bröst? Nej, nu portar vi dig. Facebooks så kallade policy för vilken typ av innehåll som får läggas ut och inte är sedan länge ett skämt.

Vänners vänners vänner

XX har taggats i en bild av din kompis farfars kusin som du inte är vän med. Seriöst – varför ska vänners vänners vänners interaktioner synas i flödet? Vi vill inte se om en vän gillat en status av någon man inte ens vet vem det är. Det är därför vänfunktionen ens existerar.

Marknadsförda sidor

"XX gillar detta" och därför borde jag givetvis göra det också. Eller? De marknadsförda "händelserna" som syns i mobilen dyker upp alldeles för ofta och utnyttjar dessutom ovetande kompisars namn för att göra reklam.

Att det syns när man läst

Tänk hur många sårade hjärtan som sett "läst av XX" och sen aldrig fått svar? Och å andra sidan – tänk hur ofta man velat ignorera jobbiga meddelanden men personen i fråga då sett att man läst? En rakt igenom jobbig funktion som inte går att blockera på ett vettigt sätt.

Spelförfrågningar

Varför ska ens Facebook tillåta all denna sammankoppling med spel? Är det någon som spelar spel på Facebook längre? Har inte Farmville dött? Bort med spelen!

Vi slutar aldrig

Trots alla de här punkterna har ju det flesta av oss kvar Facebook, helt enkelt för att vi känner att vi har användning av det sociala nätverket. Varför lär vi oss inte?

Klicka vidare i bildspelet för att se hur Facebook sett ut genom åren.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela