Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk Facebookgrupp mobbar och sprider hat

På endast några dygn har gruppen redan fått över 14 000 medlemmar.
1 av 10

På endast några dygn har gruppen redan fått över 14 000 medlemmar.

Faksimil Facebook/Montage

25-åriga Cecilia Gustavsson och hennes syskon hängs ut i gruppen.
2 av 10

25-åriga Cecilia Gustavsson och hennes syskon hängs ut i gruppen.

Privat

Cecilias syskon hängs ut.
3 av 10

Cecilias syskon hängs ut.

Faksimil Facebook

Det svämmar över av sexskämt och påhopp.
4 av 10

Det svämmar över av sexskämt och påhopp.

Faksimil Facebook

Unga kvinnor hängs ut med namn och KIK-adresser.
5 av 10

Unga kvinnor hängs ut med namn och KIK-adresser.

Faksimil Facebook

"Förnedra mig".
6 av 10

"Förnedra mig".

Faksimil Facebook

13-årig tjej hånas för sin makeup.
7 av 10

13-årig tjej hånas för sin makeup.

Faksimil Facebook

Avklädda bilder finns på flera ställen i feeden.
8 av 10

Avklädda bilder finns på flera ställen i feeden.

Faksimil Facebook

Personer hängs ut.
9 av 10

Personer hängs ut.

Faksimil Facebook

Hatkommentarerna flödar.
10 av 10

Hatkommentarerna flödar.

Faksimil Facebook

Nyheter | 07/02/2014 13:10

Över 14 000 aktiva medlemmar på endast några få dygn. Facebookgruppen "Totalt ointressant information" uppdateras konstant med alltifrån selfies till sexskämt. Men kanske främst med påhopp och hatkommentarer. 25-åriga Cecilia och hennes 13-åriga syster är några av dem som hängs ut.

Cecilia Gustavssons lillasyster är 13 år. För tre dagar sedan blev hon uthängd i Facebookgruppen "Totalt ointressant information" med en bild och hånfulla kommentarer kring hennes sätt att sminka sig.

– Hon mår kasst. Hon har haft problem redan innan, med att hitta sin identitet och så och nu mår hon ännu sämre, säger 25-åringen från Mariestad, till Nyheter24.

Systern är bara en av hundratals som hängts ut i gruppen som på några få dagar fått över 14 000 medlemmar. Kort efter att hon hängts ut gav sig gruppen även på resten av familjen.

– När vi syskon gått in och kommenterat så har de börjat se oss och då har de tagit våra bilder och börjat sprida dem med, säger Cecilia och fortsätter:

– Jag är kraftigt byggd och har fått flera fettoskämt om mig. Det är mest jag och mina systrar som hängs ut.

Polisanmält

Cecilia har tillsammans med flera andra både anmält gruppen till polisen och Facebook. Men än så länge har inget hänt, samtidigt som medlemsantalet fortsätter att öka.

Tony Johansson, chef för utredningen på polisen i Mariestad, bekräftar för Nyheter24 att en anmälan kommit in.

– Den är upptagen klockan 21.00 på torsdagen. Då kommer den att hamna utskriven på mitt skrivbord på måndag. Jag tar inte ställning till den förrän den kommer in fysiskt.

Vad tror du kommer att hända när anmälan väl behandlats?

– När det gäller förtal så blir det sällan motiverat att använda skattemedel, så det får man då stå för själv, säger Johansson.

Han förklarar att det finns ett problem gällande när personer hängs ut på Facebook. För det första är det svårt att avgöra vad som är förtal och inte och för det andra är det svårt att kunna ställa någon till svars för att ha delat bilderna. 

– De flesta kanske inte tänker efter ordentligt innan de lägger upp bilder på sig själva. Bilder som sedan kan hamna var som helst. Internet och Facebook är ju fritt.

Facebook: Strider inte mot vår policy

När Cecilia kontaktat Facebook om fallet har hon fått till svar att gruppen inte strider mot nätverkets policy.

– De bryr sig ju inte, säger hon.

När Nyheter24 nyligen var i kontakt med talespersonen för Facebook Norden, Jan Fredriksson, rörande ett liknande fall svarade han att "Facebook har som ansvar att agera på inkomna anmälningar så snart som möjligt". Men för att det ska ske något måste det strida mot företagets policy för att därefter gå via kontoret i Dublin innan någonting görs.

Men vad krävs för att ett inlägg eller en grupp ska tas bort?

– Att den anmäls på ett korrekt sätt och att det visar sig att den bryter mot Facebooks regler och/eller svensk lag. 

Nyheter24 har vid flera tidigare tillfällen uppmärksammat att Facebook:s agerande mot kränkande inlägg på nätverket är under all kritik. Trots det tycks ingenting ske.

Hotsamtal nattetid

Men Cecilia och hennes syskon tänker inte ge upp – inte så länge bilderna av dem, och flera andra, fortsätter att spridas med kränkande kommentarer. 

– Jag var inne på polisen i förmiddags och lämnade in över 100 screenshots på bilder där vi blivit uthängda, säger hon och fortsätter:

– Nu senast var det en bild på mig där de skrev att "vem kan stoppa mig nu när jag bara rullar fram". Den tänker jag anmäla nu. 

Kränkningarna sker inte bara på Facebook. Efter att medlemmarna i gruppen börjat hänga ut familjen har undergrupper startats där adress och telefonnummer sprids. Något som lett till att Cecilias lillasyster och hennes pojkvän fått motta hundratals hotsamtal nattetid.

– I natt fick hon 60 samtal mitt i natten. Och hennes pojkvän fick 200. Det är hotsamtal av karaktären "Jag ska knulla din mamma".

Vad gör ni nu?

– Vi har slutat att kommentera för att inte trigga de som håller på. Men antalet medlemmar ökar ju bara hela tiden, det tar aldrig slut.

Nyheter24 har sökt skaparen av gruppen men utan framgång.

LÄS MER: Tjejer hängs ut med halvnakna bilder i Facebookgrup
LÄS MER: Jakten på en Facebook-efterlyst "hunddödare" 
LÄS MER: Hatet vinner fortfarande över källkritiken 

Har du blivit uthängd på Facebook?