Jimmie Åkesson har dubblerat sitt följarantal på några dagar.
1 av 3
Jimmie Åkesson har dubblerat sitt följarantal på några dagar. - Foto: TT
Antalet riktiga kontra fejkade följare av Jimmie Åkesson.
2 av 3
Antalet riktiga kontra fejkade följare av Jimmie Åkesson.
Ökningen mellan 27 maj och 2 juni.
3 av 3
Ökningen mellan 27 maj och 2 juni. - Foto: Twitter / Hampus Brynolf

Jimmie Åkesson utsatt för Twitter-attack

Sverigedemokraternas partiledare har närmast dubblerat antalet följare på Twitter – på tre dagar.
– Någon har köpt följare, helt enkelt, säger sociala medier-experten Brit Stakson.


Twitter Audit

Detta mätverktyg slumpar 5000 följare av ett givet konto, och analyserar hur många av dessa som är riktiga respektive fejk. Att Jimmie Åkesson skulle följas av 35 000 fejkade konton bör därför tas med en nypa salt. Det finns fler mätverktyg som ger andra resultat. Enligt Brit Stakson bör man beakta siffrorna med viss försiktighet. Linus Bylund uppger att Jimmie Åkesson har omkring 20 000 riktiga följare. Således följs partiledaren av cirka 20 000 fejkade konton.

Testa dig själv här.

"Bara trams"

Bitt Stakson pekar på att följaranhopningen kan komma att slå mot Åkesson.

– Det enda ett högt följarantal kan göra är att man hamnar högt upp på medias rankinglistor och får uppmärksamhet utifrån det, men det är egentligen bara trams, säger hon och fortsätter:

– Så det här är också en bra påminnelse om att inte bara värdera konton efter antalet följare. Twitter är bättre på att straffa konton än andra sociala medier. Noterar de en så här stor aktivitet så är det troligt att kontot kommer att stängas ned.

SVERIGE. Twitter är en viktig del i kommunikationen med väljarna – samtidigt är det något som det kan manipuleras och fuskas med.

Den senaste i raden som råkat ut för fenomenet är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, vars följarantal har ökat från 24 000 i fredags, den 30 maj, till närmare 44 000 i dag. 

Många är fejk

Enligt mätverktyget Twitter Audit är 35 000 av dessa följare fejk. Brit Stakson, sociala medier-expert och mediestrateg, anser att orsaken till detta är ganska så uppenbar.

– Ökningen beror på att någon har valt att köpa följare, helt enkelt. Det kan vara någon inom Sverigedemokraterna, och då har den personen i sådana fall gjort en björntjänst, eller så är det någon som försökt sabotera, vilket är det troliga, säger hon till Nyheter24.

Åkesson förvånad

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund uppger att partiledaren blev förvånad när han insåg vad som inträffat. 

– Jag pratade med Jimmie som frågade sig: "Varför har jag plötsligt så mycket följare?" Det verkar var någon form av avancerad humor som någon har ägnat sig åt. Följarantalet på Twitter är egentligen helt ointressant. Det handlar inte om att skryta utan att nå ut och det gör man inte om man har en massa följare som inte är riktiga, säger han till Nyheter24.

"Får titta närmare på det"

Även Piratpartiet verkar ha råkat ut för liknande problem, säger Bylund. Utifrån det tror han inte att det rör sig om någon attack direkt riktad mot Sverigedemokraterna eller Jimmie Åkesson. Nu ska de försöka utreda vad som hänt. 

– Jag vet inte hur vi ska gå vidare, vi får titta närmare på det. Jag utesluter att det är någon inom organisationen då Piratpartiet till synes har råkat ut för samma sak. Så teorin om att det antingen skulle vara någon inom organisationen eller att det skulle vara ett sabotage spricker lite i och med det.

"Skräpföljare betyder ingenting"

Att ha många följare kan väl aldrig vara fel, är det nog många som tänker. Stakson uppger dock att det är helt oviktigt när det rör sig om fejkade konton, och att Twitter brukar agera mot användare som uppvisar ovanligt hög aktivitet. 

– Skräpföljare som dessa betyder ingenting, så oavsett vem det är så är händelsen något som saboterar. Många följare säger ingenting om omvärldens åsikter, Twitter är ju till för att engagera och integrera, och det sker inte med fejkade konton.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!